Na hlavný obsah

V Rusku vypukol rozsiahly požiar skladu s palivami. Dôvodom má byť pád dronu

Incident sa udial v Krasnodarskom kraji.

V ruskom Krasnodarskom kraji vypukol rozsiahly požiar v sklade pohonných látok pre „pád“ bezpilotného lietadla, uviedla v stredu (3. 5.) ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na záchranné služby. Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska pri Azovskom mori.

Incident sa odohral v obci Volna blízko ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo. Rusko a Krym sa v posledných dňoch stali dejiskom mnohých podobných incidentov.

Zásobník s ropnými produktmi začal horieť po páde bezpilotného lietadla, povedal ruskej štátnej agentúre nemenovaný zdroj zo záchranných služieb. Oheň sa podľa neho rozšíril na plochu takmer 1 250 štvorcových metrov. „V súčasnosti pokračuje hasenie. Nie sú žiadne obete,“ uviedol zdroj.

Podľa spravodajského kanála Baza počuli miestni obyvatelia pred požiarom výbuch, píše stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Volna leží v miestach, kde končí most cez Kerčský prieliv, ktorý Moskva postavila po anexii ukrajinského polostrova a ktorý spája Rusko s Krymom, poznamenal server The Moscow Times.

Most, ktorý je dôležitý pre prepravu zásob ruskej inváznej armáde na Ukrajine, vlani v októbri vážne poškodila bomba nastražená v nákladnom aute. Moskva vtedy z útoku obvinila ukrajinskú vojenskú rozviedku, Kyjev sa k zodpovednosti neprihlásil.

BBC tiež upozornila, že podľa informácií na ruských telegramových účtoch zrejme útočili v noci na stredu bezpilotné lietadlá na letisku v obci Sešča v ruskej Brianskej oblasti, kde poškodili lietadlo An-124. Žiadne oficiálne správy o tom zatiaľ nie sú k dispozícii.

Ruská Brjanská oblasť susedí so severnou časťou Ukrajiny a tiež s Bieloruskom. Podobne ako napríklad Belgorodská oblasť aj tento región od ruskej invázie do susednej krajiny pomerne často hlási ostreľovanie alebo útoky bezpilotných lietadiel na svoje územie.

Vykoľajenie vlakov

V pondelok (1. 5.) a utorok (2. 5.) úrady v Brjanskej oblasti informovali o vykoľajení dvoch nákladných vlakov. Zatiaľ čo v pondelok vykoľajila časť súpravy podľa tamojšieho gubernátora kvôli explózii neidentifikovateľného výbušného zariadenia.

O deň neskôr sa tak stalo podľa železničnej spoločnosti RŽD v dôsledku „nelegálneho zásahu do železničnej prevádzky“.

V sobotu horel zásobník paliva v prístave Sevastopol na Kryme. Tamojšou Moskvou dosadené úrady informovali o útoku dronov.

Ukrajina sa ako zvyčajne k žiadnemu z útokov neprihlásila, ale ich nárast prichádza v čase, keď Kyjev tvrdí, že dokončil prípravy na protiofenzívu, poznamenala agentúra AFP. Vojenskí analytici sa podľa agentúry AP domnievajú, že ukrajina sa vzhľadom na možnú protiofenzívu zameriava na zásobovacie línie v ruskom tyle.

Ruské sily sa v očakávaní ukrajinského protiútoku zameriavajú na zničenie logistických trás a stredísk ukrajinských ozbrojených síl, upozorňujú vojenskí predstavitelia z Kyjeva. Ukrajina čelí v posledných dňoch intenzívnejším ruským vzdušným úderom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet