Na hlavný obsah

V Spišskej Novej Vsi pribudli nové betónové stĺpy. Ľuďom prekáža, že vedenie nezakopali do zeme

Samospráva aj spoločnosť tvrdia, že zákon neporušili.

V Spišskej Novej Vsi pribudli nové betónové stĺpy. Ľuďom prekáža, že vedenie nezakopali do zeme
Na snímke betónové stĺpy. Foto: RTVS

Na niektorých uliciach v Spišskej Novej Vsi pribudli nové betónové stĺpy. Dala ich postaviť Východoslovenská distribučná. Ľuďom prekáža, že vedenie nezakopali do zeme, ale ťahajú ho vzduchom. Samospráva aj spoločnosť tvrdia, že zákon neporušili.

“Rozhodnutie rekonštruovať elektrické vedenie týmto spôsobom považujem v 21. storočí za veľmi nešťastné. Týmito stĺpmi sa vraciame späť a neposúvame sa dopredu,” uviedol poslanec Mestského zastupiteľstva Spišská Nová Ves Peter Bednár.

Stĺpom v Spišskej Novej Vsi sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Podľa primátora mesto žiadalo, aby boli káble elektrického vedenia uložené do zeme.

“Avšak dostali sme odpoveď z druhej strany, že s týmto nesúhlasia, že toto je mimoriadne finančne náročnejšie. Je treba povedať, zákon v tomto smere, nebol porušený,” povedal primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik.

“Prebehla diskusia aj o podzemnom variante elektrického vedenia. Toto však nakoniec bolo vyhodnotené ako menej vhodné z viacerých hľadísk. Samotní obyvatelia si neželali zásahy do fasád rodinných domov, ktoré by podzemný variant a nanovo vybudované prípojky vyvolali,” spresnila v telefonáte Andrea Forbergerováz odboru komunikácie VSD, a. s.

Plánujú rozbehnúť petíciu

Obyvateľov dotknutých ulíc mrzí, že o tomto spôsobe výstavby s nimi nik dopredu nekomunikoval. Celú situáciu chcú ešte zvrátiť. V najbližších dňoch, plánujú rozbehnúť petíciu za odstránenie betónových stĺpov.

“Na verejnej tabuli a na stránke mesta, bolo celé toto konanie zverejnené. Je pravda asi to, že si to nikto z tých dotknutých osôb nevšimol,” priblížil primátor mesta.

Paradoxom je, že Spišská Nová Ves bola elektrifikovaná skôr než Bratislava, Praha, či Barcelona. Stĺpy elektrického vedenia tu používajú už 128 rokov. Na mnohých iných miestach Slovenska, je už dávno, elektrina vedená v zemi.

“Neviem, že či týmto nechceli ukázať, aby sme mali na očiach tie káble, aj v 21. storočí. Ale to je taký trošku smiech cez slzy,” dodal Bednár.

“Odpoveď je v zmene tej vyhlášky, ku ktorej došlo 1.3. roku 2020. Do tejto doby nebolo možné už v zastavanom území dávať kabeláž do vzduchu, na stĺpy, ale iba do zeme. Avšak táto vyhláška to umožňuje,” dodal primátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny