Na hlavný obsah

V Srbsku pochovávajú prvé obete dvoch nedávnych streleckých útokov

Niekoľko zranených je naďalej v kritickom stave.

V Srbsku pochovávajú prvé obete dvoch nedávnych streleckých útokov
Rodinní príslušníci plačú počas pohrebu 13-ročnej Emy, jednej z obetí stredajšej streľby. Foto: TASR/AP

V Srbsku v sobotu (6. 5.) pochovávajú prvé obete dvoch nedávnych streleckých útokov, pri ktorých zahynulo celkovo 17 ľudí. V Belehrade pochovali štyroch žiakov a ochrankára, ktorých v stredu (3. 5.) zabil 13-ročný chlapec na základnej škole v Belehrade.

Ďalších päť ľudí pochovali v obci Malo Orasje, kde vo štvrtok (4. 5.) zabíjal 21-ročný útočník. V krajine už druhý deň trvá štátny smútok, informoval štátny rozhlas a televízia RTS.

Pri stredajšom útoku na základnej škole Vladislava Ribnikara v Belehrade rukou 13-ročného chlapca zahynulo osem žiakov a ochrankár a sedem ďalších utrpelo zranenia. Maloletého páchateľa nemôžu vzhľadom na jeho nízky vek trestne stíhať a umiestnia ho na psychiatrické oddelenie.

Vo štvrtok večer 21-ročný mladík pri Mladenovci v obciach Dubona a Šepšin zastrelil automatickou puškou osem ľudí a 14 ďalších zranil. Polícia ho chytila po niekoľkých hodinách pátrania a jeho prvý výsluch naplánovali na sobotu.

Po celkovo desiatich sobotných pohreboch budú ďalšie nasledovať v nedeľu (7. 5.) a v pondelok (8. 5.). Pozostalí po obetiach zo základnej školy sa rozhodli prijať ponuku radnice srbského hlavného mesta na pokrytie nákladov na pohreb na Novom cintoríne v Belehrade, informovala televízia N1. Odmietli rovnakú ponuku od hviezdneho slovinského basketbalistu Luka Dončiča, ktorý má srbské korene.

Fotografie z pohrebu 13-ročnej Emy, jednej z obetí stredajšej streľby na škole v Belehrade:

Kritický stav niektorých zranených

Ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová v sobotu uviedla, že traja ľudia zranení pri útoku neďaleko Mladenovca sú naďalej v kritickom stave. To isté platí aj pre dvoch žiakov vážne zranených pri útoku na belehradskú školu. Zvyšok zranených je podľa nej v stabilizovanom stave a niektorých už prepustili domov.

Po celej krajine pokračujú spomienkové slávnosti na obete dvojitých útokov, ktoré hlboko otriasli balkánskou krajinou. Ľudia naďalej kladú kvety a podpisujú sa do kondolenčnej knihy pred základnou školou Vladislava Ribnikara.

Krajina je už druhý z troch dní v štátnom smútku. Vyhlásili ho aj v susednej Bosne a Hercegovine. Smútočný akt na pamiatku mŕtvych zo základnej školy sa v uplynulých dňoch konal aj v Prištine, hlavnom meste Kosova, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska.

Srbská vláda v reakcii na útoky prišla so súborom opatrení na zvýšenie bezpečnosti v školách a v spoločnosti. Patrí medzi ne aj dvojročné moratórium na vydávanie niektorých zbrojných preukazov. Srbské ministerstvo vnútra vyzvalo ľudí, aby odovzdali nelegálne držané zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet