Na hlavný obsah

V Sýrii zabili predpokladaného vodcu skupiny Islamský štát, tvrdí turecký prezident Erdogan

Operáciu vykonala turecká spravodajská služba MIT.

V Sýrii zabili predpokladaného vodcu skupiny Islamský štát, tvrdí turecký prezident Erdogan
Na archívnej snímke zo 16. mája 2022 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Predpokladaného vodcu teroristickej skupiny Islamský štát (IS) zabili v Sýrii pri operácii, ktorú vykonala turecká spravodajská služba MIT. Oznámil to v nedeľu (30. 4.) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informovala agentúra AFP.

„Podozrivý vodca (Islamského štátu), krycím menom abú Husajn aj-Kurajší, bol zneškodnený pri operácii, ktorú uskutočnila MIT včera (v sobotu) v Sýrii,“ povedal Erdogan večer v štátnej televízii.

Abú Husajn Husajní al-Kurajší viedol džihádistickú skupinu od konca novembra 2022 po tom, ako pri bojoch so sýrskymi povstalcami zahynul jeho predchodca abú Hasan al-Hášimí al-Kurajší.

Spravodajca AFP v severnej Sýrii uviedol, že agenti tureckej tajnej služby a miestni vojenskí policajti v sobotu (29. 4.) uzavreli zónu v meste Džindíras v provincii Aleppo na severozápade Sýrie. Podľa miestnych obyvateľov zasahovali na opustenej farme využívanej ako islamská škola.

USA v polovici apríla oznámili, že vykonali v severnej Sýrii vojenskú operáciu, pri ktorej zahynul popredný veliteľ IS. Uviedli vtedy, že skupina plánovala útoky v Európe a na Blízkom východe.

Islamský štát podniká naďalej útoky napriek tomu, že medzinárodná vojenská koalícia pod vedením USA vyhnala jeho militantov z väčšiny území Sýrie a Iraku, na ktorých v roku 2014 vyhlásil samozvaný „kalifát“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet