Na hlavný obsah

V trebišovskej nemocnici obmedzili hospitalizácie na detskom oddelení. Nemajú dostatok lekárov

Obmedzili aj detskú pohotovosť.

V trebišovskej nemocnici obmedzili hospitalizácie na detskom oddelení. Nemajú dostatok lekárov
Na snímke Nemocnica Svet zdravia v Trebišove. Foto: TASR/Roman Hanc

Nemocnica v Trebišove je od stredy (17. 5.) z personálnych dôvodov nútená obmedziť príjem nových detských pacientov na lôžkové oddelenie a prevádzku ambulancie detskej ústavnej pohotovostnej služby.

S vysokou pravdepodobnosťou následne do konca mesiaca dočasne pozastaví činnosť oddelenia pediatrie. Informoval o tom hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Trebišovská nemocnica o opatreniach v závere minulého týždňa oboznámila orgány regionálnej samosprávy, krajské Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, ako aj okolité nemocnice a ambulantný sektor.

Ostatné pracoviská vrátane gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a neonatológie fungujú bez obmedzení. Nemocnica deklaruje, že vyvíja maximálne úsilie s cieľom zabezpečiť dostatočný počet lekárov potrebných na nepretržitú prevádzku detského oddelenia.

„Nejde, žiaľ, o náhle rozhodnutie. Personálny problém v rámci tohto oddelenia intenzívne riešime už dva roky. Lekári po atestácii odchádzajú do ambulantného sektora a nemocnica má problém so zabezpečením nepretržitej prevádzky na detskom oddelení,“ uviedol riaditeľ trebišovskej nemocnice Juraj Bazár.

Lekárky na materskej dovolenke

Aktuálne je podľa neho päť lekárok z detského oddelenia na materskej dovolenke.

„Minulý týždeň sme z dôvodu práceneschopnosti, ktorá bude, žiaľ, dlhodobejšia, prišli o ďalšiu lekárku. O tomto personálnom probléme celú jar otvorene komunikujeme s predstaviteľmi Košického samosprávneho kraja, Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach, ako aj so samotnými obvodnými pediatrami v okrese,“ priblížil.

Dodal, že snahy nepriniesli výsledok, čo a nemocnicu donútilo pristúpiť k tomuto nevyhnutnému kroku. „Veríme však, že činnosť detského oddelenia budeme schopní opäť obnoviť od septembra tohto roka,“ podotkol Bazár.

Zabezpečenie ústavnej zdravotnej starostlivosti pre detských pacientov v spádovej oblasti Trebišov a Sečovce sa po uzatvorení oddelenia podľa nemocnice skomplikuje. Veľkú časť pacientov tvoria deti zo sociálne vylúčených skupín obyvateľstva, ktoré majú prirodzene zhoršenú mobilitu.

„Poznajúc okolnosti, máme veľké obavy z pohľadu kapacitnej priepustnosti blízkych nemocníc, respektíve samotnej záchrannej zdravotnej služby. Výpadok jednej časti môže spôsobiť kolaps väčšieho regionálneho celku. V tomto duchu sme preto žiadali o personálnu výpomoc od vyššieho pracoviska, Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach,“ pokračoval Bazár.

Veľké nádeje sa podľa neho vkladali aj do miestnych ambulantných lekárov. Hoci nemocnica cítila úprimnú snahu vedúcich predstaviteľov kraja, okresu, mesta a DFN, konkrétni lekári ochotní sa na výpomoc zatiaľ neprihlásili.

Pomoc musia pacienti vyhľadať inde

Nemocnica informuje, že rodičia detí zo spádovej oblasti Trebišovského okresu v prípade potreby majú počas pracovných dní vyhľadať pomoc v rámci obvodných pediatrických ambulancií. V popoludňajších hodinách do 22.00 h alebo počas voľných dní môžu vyhľadať pomoc v ambulancii pohotovostnej služby (APS), ktorá funguje v priestoroch nemocnice.

V nočných hodinách alebo v prípade akútnych stavov sa musia obrátiť sa na DFN v Košiciach, všeobecné nemocnice v Kráľovskom Chlmci, Michalovciach alebo Vranove nad Topľou, respektíve na záchrannú službu.

„Verím, že tento stav bude iba dočasný a nám sa podarí detské oddelenie opäť uviesť do prevádzky. Budeme vďační za každého nového lekára vrátane čerstvých absolventov. Dovtedy však musia rodičia v prípade zdravotných problémov svojich detí navštevovať najmä svojich obvodných detských lekárov, dodržiavať predpísanú ambulantnú liečbu a, samozrejme, nepodceňovať prevenciu,“ uviedol riaditeľ nemocnice.

Téme sa v televíznom spravodajstve venoval aj redaktor RTVS Ondrej Behún:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny