Na hlavný obsah

V Trenčíne budujú bezplatné záchytné parkovisko. Dopyt Slovákov po nich stúpa

Podobné miesta vznikajú aj v iných mestách.

V Trenčíne budujú bezplatné záchytné parkovisko. Dopyt Slovákov po nich stúpa
Budovanie bezplatného záchytného parkoviska pri železničnej stanici Trenčín-Zlatovce. Foto: RTVS

V Trenčíne budujú bezplatné záchytné parkovisko pri železničnej stanici Zlatovce. Potrebný pozemok získali do prenájmu od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Tento model sa osvedčil aj v iných mestách, napríklad v Prievidzi, Pezinku, Šali či v Spišskej Novej Vsi.

Z nevyužívanej plochy bude čoskoro bezplatné záchytné parkovisko pre takmer 60 vozidiel. Mechanizmy už upravujú povrch. „Pozemok s rozlohou 1 680 štvorcových metrov patrí železniciam, s ktorými máme podpísanú zmluvu na 15 rokov s možnosťou predĺženia o päť rokov. Ročné nájomné je 320 eur bez DPH,“ priblížila hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Výstavba parkoviska bude stáť takmer 200-tisíc eur. Dokončiť ho majú do začiatku leta. Jeho súčasťou bude aj prístrešok pre bicykle.

Bezplatným záchytným parkoviskám s v regionálnych správach RTVS venovali redaktorky Miriam Dobrotová a Dominika Kusá:

V Trenčíne nedávno stúpla cena parkovného v jednotlivých zónach aj cena za rezidentské karty, čo sa stretlo u obyvateľov s veľkou nevôľou. Mesto plánuje postaviť aj ďalšie bezplatné záchytné parkoviská, ktoré majú odbremeniť centrum mesta od áut.

Záchytné parkovisko vybudovali aj v Prievidzi. Pozemky mesto získalo do dlhodobého nájmu taktiež od ŽSR. Parkovanie je bezplatné, v tomto prípade je však lokalita rozdelená do dvoch zón.

Železnice vytypovali v uplynulých rokoch takmer 160 lokalít, ktoré ponúkli samosprávam na prenájom na vybudovanie parkovísk, odstavných plôch či dopravných terminálov. „Do konca roka 2022 sme v zmysle uvedených podmienok uzavreli celkovo 31 nájomných zmlúv,“ dodala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Rozpracovaných majú ďalších 20 lokalít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny