Na hlavný obsah

V USA rastie riziko, že krajina smeruje k platobnej neschopnosti. Negatívne by to zasiahlo aj Slovensko

Situácia zhoršuje neistotu v nestabilnej americkej ekonomike.

V USA rastie riziko, že krajina smeruje k platobnej neschopnosti. Negatívne by to zasiahlo aj Slovensko
Budova Kapitolu, v ktorej zasadá Kongres Spojených štátov. Foto: Unsplash

Spojené štáty môžu už 1. júna čeliť platobnej neschopnosti. Varovala ministerka financií Janet Yellenová, ktorá vyzvala Kongres, aby urýchlene prijal kompromis a zdvihol dlhový strop.

V USA rastie riziko, že krajina smeruje k bezprecedentnému bankrotu. Ten by otriasol celou globálnou ekonomikou a negatívne zasiahol aj Slovensko a iné európske krajiny.

Prezident Joe Biden varoval, že ak sa Amerika naozaj dostane do platobnej neschopnosti, doplatia na to najmä bežní ľudí. Prudko porastú úrokové sadzby a Američania budú mať problém splácať kreditné karty a hypotéky.

Platobnej neschopnosti sa venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

„Za posledných 200 rokov Amerika nikdy nezlyhala pri splácaní svojho dlhu. Výsledok je, že sme jedným z najuznávanejších národov sveta. Platíme svoje účty a mali by sme tak urobiť aj teraz bez toho, aby sme sa stali rukojemníkom niektorých republikánov v Kongrese,“ uviedol Biden.

Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú republikáni tesnú väčšinu, zvýšenie dlhového stropu schválila už minulý týždeň. Zároveň však žiada rozsiahle škrty vo výdavkoch – vrátane šetrenia v zdravotníctve. Z tohto dôvodu preto zákon nemá dosť hlasov na schválenie v Senáte, kde majú naopak väčšinu demokrati.

„Demokrati vystavujú našu krajinu ohrozeniu. Prezident nechce rokovať – napriek tomu, že väčšina Američanov chce, aby sme si sadli a rokovali. Musíme ukončili našu závislosť od Číny a zastaviť infláciu, ktorú spôsobilo míňanie demokratov,“ dodal predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy.

Momentálna patová situácia zhoršuje neistotu v už dnes nestabilnej americkej ekonomike. Tá bojuje s vysokou infláciou, nízkym rastom a problémami v bankovom sektore po kolapse troch bánk.

Prezident Biden, ktorý sa o rok uchádza o znovuzvolenie, je pod tlakom dosiahnuť kompromis o dlhovom strope čo najskôr. Na budúci týždeň preto pozval do Bieleho domu štyroch najvyšších predstaviteľov Kongresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika