Na hlavný obsah

V Žehre vyriešili pol roka trvajúci problém o tom, kto má viesť obec do doplnkových volieb

Poslanci rozhodli, že to bude zástupca starostu.

V Žehre vyriešili pol roka trvajúci problém o tom, kto má viesť obec do doplnkových volieb
Obecný úrad Žehra. Foto: RTVS

V Žehre na Spiši vyriešili problém, kto má viesť obec do doplnkových volieb. Poslanci rozhodli, že to bude zástupca starostu. V úrade tak vystrieda bývalého starostu, ktorý sa ujal funkcie hneď po vyhlásení volieb v obci za neplatné. 

Obecné zastupiteľstvo v Žehre zasadalo netradične v nedeľu (14. 5.) ráno. Okamžite tak zareagovali na protest prokurátora.

”Obecné zastupiteľstvo prekročilo svoju právomoc, ak poverilo riadením obce predchádzajúceho starostu obce Mariána Kandráča. V prípade vyhlásenia volieb starostu za neplatné, až do nových volieb, by mal zastupovať obec zástupca starostu,” uviedol hlavný kontrolór obce Žehra Radoslav Ščuka.

Stiuácii v Žehre sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Prvým mužom Žehry je aktuálne Ladislav Horváth. Jeho funkčné obdobie sa skončí potom, keď v doplnkových voľbách, ktoré budú 9. septembra, zloží sľub novozvolený starosta Žehry. 

“Je to tak, ako rozhodla okresná prokuratúra.  Tak to brali aj ostatní, zastupiteľstvo a akceptovali to,” spresnil Horváth.

Z úradu tak odchádza bývalý starosta, ktorý riadil obec v posledných mesiacoch.

“Si oddýchnem. Áno, chystám sa kandidovať na predčasné voľby. Dám si kandidátku do volieb,” povedal bývalý starosta Žehry Kandráč.

Medzitým, čo úradoval bývalý starosta, Marián Kandráč neoprávnene, podpísal aj viacero uznesení.

“My pravdepodobne dáme podnet na prokuratúru, aby nám dala informáciu, či je to platné, alebo nie, tie ustanovenia,” dodal Ščuka,

Rozdielne názory na to, kto má viesť obec, ak sú výsledky volieb vyhlásené za neplatné, majú ministerstvo vnútra a prokuratúra. Názor prokuratúry sa v Žehre rozhodli akceptovať. Ako budú poslanci postupovať v susednej obci Bystrany, kde je situácia podobná, ukážu najbližšie dni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny