Na hlavný obsah

Včely majú svoju reč. Deti si ju mohli vyskúšať v Dolnej Krupej, kde otvorili včelársku sezónu

Návštevníci areálu sa dozvedeli o živote včiel aj o stáčaní medu.

Včely majú svoju reč. Deti si ju mohli vyskúšať v Dolnej Krupej, kde otvorili včelársku sezónu
Na ilustračnej snímke včely. Foto: RTVS

V Dolnej Krupej v okrese Trnava otvorili včelársku sezónu. Návštevníci areálu v centre obce sa dozvedeli o živote včiel, o znáškových obdobiach a o stáčaní medu. Pre deti sprístupnili nový náučný chodník s pohybovými aktivitami.

V Dolnej Krupej sa ľudia zastavovali pri historických úľoch. Boli zvedaví na to, ako v 12. storočí na našom území vznikalo včelárstvo.

„Včelári, ktorí chodili po stromoch, divé včely zbierali. To boli brtníci. Prišli na to, že nebudú chodiť po lese, ale odnesú si včely bližšie k domu. Duté stromy, kde sídlili včely orezali a odniesli si to domov. A to bol základ moderného včelárstva,“ vysvetlil nákupca a spracovateľ včelieho medu Pavol Rekoš.

Majiteľ Medolandie v Dolnej Krupej Peter Kudláč vysvetlil, že včelám je dobre vtedy, keď sa o ne včelár stará a keď majú dobré medné výnosy. „Čím lepšie medné výnosy, tým lepšia kondícia včelstiev,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž z Medolandie redaktora RTVS Miroslava Lyka:

Náučný chodník pre deti

Na začiatku včelárskej sezóny otvorili v Dolnej Krupej zážitkové včelárium vhodné pre rodiny s deťmi. „Je to náučný chodník s pohybovými aktivitami, aby to nebolo len čítanie. Deti robia nejaké činnosti spojené s činnosťami, ktoré vykonávajú včely,“ vysvetlila Dáša Dzirechová z Medolandie v Dolnej Krupej.

„Keď včela robí kruhový tanec, tak znáška je zhruba do 200 metrov, čiže je blízko. Keď robí osmičkový tanec, tak tá znáška je ďalej. Musí informovať ostatné včely, kde tú znášku našla. Majú medzi sebou včeliu reč, a to nech si deti vyskúšajú,“ dodal majiteľ Medolandie.

Včelári na juhozápadnom Slovensku čakajú zhruba o dva týždne med zo všetkého, čo kvitne na jar – z ovocných stromov, javorov, kvetov a repky. Na konci mája z agátu, z lipy a neskôr napríklad zo slnečnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny