Na hlavný obsah

Británia pošle Ukrajine stovky bojových dronov a rakety protivzdušnej obrany

Drony by mali mať dolet viac ako 200 kilometrov.

Británia pošle Ukrajine stovky bojových dronov a rakety protivzdušnej obrany
Vojak ukrajinskej pohraničnej stráže chytá dron na vojenskom cvičení. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po návšteve Talianska, Nemecka a Francúzska v pondelok (15. 5.) dorazil do Londýna, kde sa stretne s britským premiérom Rishim Sunakom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britskú vládu.

Britská vláda zároveň oznámila, že Ukrajine pošle stovky bojových dronov a rakety protivzdušnej obrany. Drony by mali mať dolet viac ako 200 kilometrov.

„Británia je lídrom v rozširovaní našich pozemných i vzdušných kapacít. Táto spolupráca bude pokračovať aj dnes,“ uviedol ukrajinský prezident na twitteri. „Budeme viesť vecné rokovania tvárou v tvár a v delegáciách,“ dodal Zelenskyj.

Zelenskyj bude so Sukom podľa britskej vlády rokovať v Chequers, vidieckom sídle predsedov britskej vlády.

„(Drony a rakety protivzdušnej obrany) budú dodané v najbližších mesiacoch, keď sa Ukrajina chystá zintenzívniť svoj odpor proti prebiehajúcej ruskej invázii,“ uviedla podľa agentúry Reuters britská vláda. Dodala tiež, že poskytnutie vojenskej pomoci potvrdí Sunak.

Navštívil aj Taliansko či Nemecko

V sobotu (13. 5.) ukrajinský prezident rokoval v Taliansku s vrcholnými predstaviteľmi tejto juhoeurópskej krajiny a stretol sa tiež s pápežom Františkom. V nedeľu (14. 5.) diskutoval v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

Neskôr sa presunul do Cách, kde prevzal Cenu Karla Veľkého, ktorú získal on a ukrajinský ľud.

Do Londýna Zelenskyj zamieril z Paríža, kde rokoval so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Zhodli sa na potrebe ďalších protiruských sankcií.

Pri vyše trojhodinovej nedeľnej pracovnej večeri Macron podľa agentúry AFP rovnako prisľúbil Ukrajine ďalšie desiatky obrnencov a ľahkých tankov a podporu pri ďalšom výcviku vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet