Na hlavný obsah

Veľké zmeny Turecko nečakajú: Prezident Erdogan zvíťazil v prezidentských voľbách

Najprv sa vyhlásil za prezidenta sám, ešte pred sčítaním všetkých hlasov.

Veľké zmeny Turecko nečakajú: Prezident Erdogan zvíťazil v prezidentských voľbách
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v nedeľu (28. 5.) vyhlásil za víťaza druhého kola prezidentských volieb. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

„Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov,“ povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo „otvorilo dvere novému tureckému storočiu“.

Erdogan sa vyhlásil za víťaza volieb ešte pred sčítaním všetkých odovzdaných hlasov. Vo svojom prejave z volebného autobusu pred svojím domom sa tiež vysmieval svojmu súperovi, opozičnému lídrovi Kemalovi Kiličdaroglovi. „Jediným víťazom je dnes Turecko,“ vyhlásil Erdogan podľa agentúry AP.

Predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener po sčítaní 54,6 percenta hlasov uviedol, že Erdogan vedie s 54,47 percentami pred opozičným lídrom Kiličdaroglom, ktorý dosiahol 45,53 percenta hlasov.

Napokon víťazstvo Erdogana potvrdila aj volebná komisia. Oznámil to predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener.

Nasledovali gratulácie

Viktor Orbán

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganov. Vyplynulo to z informácií serveru infostart.hu. Urobil tak ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov volieb.

„Gratulujem prezidentovi Erdoganovi k jeho nespochybniteľnému volebnému víťazstvu,“ napísal Orbán na Twitteri a po turecky dodal: „Gratulujem, pán prezident!“

„Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov,“ povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo „otvorilo dvere novému tureckému storočiu“.

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu zablahoželal Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k jeho znovuzvoleniu do funkcie prezidenta Tureckej republiky. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vaše víťazstvo v týchto voľbách je logickým výsledkom vašej obetavej práce na čele Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu pre vaše úsilie o posilnenie štátnej suverenity a realizáciu nezávislej zahraničnej politiky,“ uviedol Putin podľa webovej stránky Kremľa.

V tlačovej správe Kremľa sa tiež píše, že Putin zaželal Erdoganovi veľa úspechov, zdravia a pohody a vyjadril nádej, že dialóg o bilaterálnych vzťahoch bude pokračovať a že sa zrealizujú plánované projekty vrátane výstavby jadrovej elektrárne Akkavuyu na juhu Turecka a vytvorenia plynárenského hubu na tranzit zemného plynu na tureckom území.

Taliban

V Afganistane vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban v nedeľu večer zablahoželalo Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu vo voľbách prezidenta Tureckej republiky, aj keď konečné oficiálne výsledky hlasovania ešte neboli zverejnené. Informovala o tom agentúra DPA.

Úradujúci premiér vlády Talibanu mulla Muhammad Hasan Achund vo svojej reakcii uviedol, že dúfa v pokračovanie „priateľských vzťahov“ s Tureckom, informoval spravodajský web Tolonews.

Hnutie Taliban je v Afganistane opäť pri moci od leta roku 2021, ale na medzinárodnej scéne sa mu nepodarilo získať uznanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet