Na hlavný obsah

Verím v Boha, po útoku som však o svojej viere krátko pochybovala, hovorí Radka Trokšiarová z Teplárne

Snaží sa nežiť v strachu.

Verím v Boha, po útoku som však o svojej viere krátko pochybovala, hovorí Radka Trokšiarová z Teplárne
Radka Trokšiarová, ktorá prežila útok v Teplárni. Foto: RTVS

Pred viac ako pol rokom Slovenskom otriasla vražda dvoch mladých mužov – Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Spolu s priateľmi si v Bratislave užívali pokojný večer pred podnikom Tepláreň.

Ničím sa neprevinili, napriek tomu tu už nie sú. Mali celý život pred sebou. Stali sa však obeťami zločinu z nenávisti k LGBTI+ komunite.

V tom čase sa v ich blízkosti nachádzala aj ich kamarátka Radka Trokšiarová. Vrah aj ju dvakrát postrelil, útok však prežila. Teraz sa snaží šíriť osvetu o LGBTI+ komunite.

Napriek útoku sa necíti ohrozene. Sama hovorí, že čo sa má stať sa stane a snaží sa nežiť v strachu.

Radka bola spolu s Danou Šibíkovou, mamou zavraždeného Juraja Vankuliča a bývalou sudkyňou a ombudsmankou Janou Dubovcovou hosťkami relácie RTVS Silná zostava.

Hovorí, že vrahovi jej kamarátov nemá prečo odpúšťať. „Nemôže za to, že ho niekto nevychoval. Bohužiaľ, asi nemal dostatok lásky a nemal mu kto vysvetliť, že to čo robí, nie je správne. Ten človek, ktorý je za to zodpovedný, a ja viem, že o tom niekde v hĺbke vie, tak tam neviem, či je ľahké odpustiť,“ skonštatovala.

Hlási sa ku katolíckej viere

O svojej sexuálnej orientácii vedela od malička, lesbou však nechcela byť, snažila sa byť heterosexuálkou. „Ako malé dieťa som sa vždy hrala, že som chlapec, nosila som maskáče. Ocino bol rád a mamina plakala, že nemôžem mať šaty,“ spomína.

Pozrite si ukážku z relácie RTVS Silná zostava:

Radka sa stále hlási ku katolíckej viere. Krízu viery mala tesne po útoku. „Nevedela som či sa mám tešiť, z toho, že som ten útok prežila a moji kamaráti nie. Verím v Boha, nikdy som nemala pochybnosti o tom, že Boh existuje. Vtedy, keď sa stal ten útok, tak tam tie pochybnosti na chvíľu boli,“ uviedla.

Neslávne známy obežník trnavského arcibiskupa Jána Oroscha jej vierou neotriasol. Podľa nej išlo len o vyjadrenie jedného človeka v rámci Cirkvi. Orosch v internom obežníku spochybňoval nevinnosť obetí útoku na Zámockej ulici.

„Tešilo ma, že sa vlastne proti nemu otočili ľudia z kresťanskej viery a začali písať, že nesúhlasia s jeho vyjadreniami, to bola veľká pomoc,“ opísala Radka svoje pocity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko