Na hlavný obsah

Viacerí poslanci navrhujú zvýšenie financovania RTVS. Chcú tak zachovať nezávislé a objektívne vysielanie

Dohodu o zmene uzatvorili aj na výbore pre médiá a kultúru.

Viacerí poslanci navrhujú zvýšenie financovania RTVS. Chcú tak zachovať nezávislé a objektívne vysielanie
Na snímke je budova Slovenského rozhlasu. Foto: RTVS

Viacerí poslanci chcú v parlamente navrhnúť zvýšenie financovania RTVS. Vláda schválila 15 stotín percenta HDP – čo je asi 160 miliónov eur, poslanci navrhujú 17 stotín percenta. Zákon budú schvaľovať na májovej schôdzi.

Strana Za ľudí hovorí, že navýšenie financovania RTVS z 0,15 na 0,17 percenta HDP presadzuje najmä pre zachovanie objektívneho a nezávislého vysielania.

„Veľmi ťažko sa udržuje nezávislosť verejnoprávnych médií ak riaditeľ televízie musí kolenačky chodiť za premiérom alebo za ministrom financií pri každej príprave rozpočtu a žobrať o to aby mal na platy alebo aby mal na nejaké investície buď do technologického rozvoja alebo do domácej tvorby,“ uviedla poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Návrhu výšenia financovania verejnoprávneho telerozhlasu sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

O 0,17 percenta HDP sa však už hovorilo, zníženie o dve stotiny percenta bolo podľa ministerstva kultúry dôsledkom kompromisu rezortu financií so zástupcami RTVS. Ten podľa nich prinesie do telerozhlasu už teraz viac peňazí v porovnaní s predchádzajúcimi príjmami.

„Suma investícii do RTVS takto narastie o 46 miliónov, týmto krokom sa navyše zruší aj kontroverzná zmluva so štátom,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Strana SaS však hovorí, že dohodu o pozmeňovacom návrhu uzatvorili už aj na výbore pre médiá a kultúru.

„Samozrejme očakávame túto podporu aj od ostatných strán. Ja pevne verím, že dokážeme získať pre RTVS také peniaze, aby mohla funkčne a moderne fungovať v prostredí, v ktorom myslím, že nezávislé a verejnoprávne médiu veľmi treba,“ uviedol tímlíder strany SaS pre kultúru René Parák.

„Samozrejme ja sa nebránim tomu aby to bolo ešte viac ale treba zabezpečiť potom aj financovanie zo štátneho rozpočtu aby tieto peniaze boli kryté,“ podotkol bývalý predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.

Návrh nevylúčil ani Hlas-SD

Stanovisko ministerstva financií sa nám získať nepodarilo. Návrh však nevylučuje ani opozičný Hlas-SD.

„Ja sa chcem ešte stretnúť s predstaviteľmi slovenskej televízie, aby mi vysvetlili čo to pre nich bude znamenať. Ja budem samozrejme za čo najvyšší podiel, ktorý RTVS budeme môcť schváli. A možno že ešte aj väčší ako navrhuje SaS,“ uviedol predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Generálny riaditeľ zvýšenie peňazí víta. Ak by sa presadilo 0,17 percenta HDP, znamenalo by to pre RTVS o 20 miliónov viac.

„Určite my sme vedeli riešiť aj nejaké problémy, ktoré máme s technológiami, vedeli by sme zabezpečiť výrobu ďalších seriálov, a ďalších dramatických seriálov, takže ak by takto dopadol náš zákon tak sme naozaj spokojní,“ dodal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika