Na hlavný obsah

VIDEO: Dráma až do posledného nájazdu: Slovensko uchmatlo Kanade bod, hrdinom Hlavaj

Kanadu sme na svetovom šampionáte zdolali naposledy pred jedenástimi rokmi v pamätnom štvrťfinále na MS 2012 v Helsinkách.

VIDEO: Dráma až do posledného nájazdu: Slovensko uchmatlo Kanade bod, hrdinom Hlavaj
Slovenskí hokejisti obsadili na turnaji konečné deviate miesto. Foto: TASR

V treťom zápase slovenskej hokejovej reprezentácie na 86. majstrovstvách sveta podľahli zverenci Craiga Ramsayho favorizovanej Kanade po nájazdovej dráme. Na výsledku 1:2 sa výraznou mierou podieľal debutant v našej bránke, Samuel Hlavaj.

Realizačný tím ešte pred stretnutím avizoval menšie zmeny v zostave. Medzi tri žŕdky sa postavil Samuel Hlavaj, ktorému kryl chrbát Stanislav Škorvánek. Do súboja s javorovými listami zasiahla aj najnovšia posila Slovenska, obranca Šimon Nemec. Stále len devätnásťročný bek nastúpil v prvom obrannom páre po boku Patrika Kocha.

Slovensko – Kanada 1:2 (1:1, 0:0, 0:0 – 0:1) – po samostatných nájazdoch

Góly: 17. Cehlárik (Hrivík, Hudáček) – 8. Neighbours (McBain), rozhodujúci nájazd Quinn

Slovensko: Hlavaj, Škorvánek – Koch, Nemec, Kňažko, Grman, Rosandič, Ivan, Gajdoš, Jánošík – Kelemen, Hrivík, Pánik, Cehlárik, Sukeľ, Hudáček, Regenda, Tamáši, Chromiak, Lantoši, Čacho, Okuliar

Kanada: Montembeault, Hofer – Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Barron, Blais, Veleno, Lucic, Toffoli, Laughton, Quinn, Carcone, McBain, Neighbours, Barron, Crouse, Glass, Krebs

V úvode duelu sme boli svedkami vylúčení na oboch stranách. Tri minúty po úvodnom vhadzovaní si šiel po faule na Pánika sadnúť na trestnú lavicu Kanaďan Middleton. Z hry v početnej výhode sa však Slováci netešili dlho, po minúte odišiel za hákovanie na lavicu hanby Oliver Okuliar.

Pomer hráčov na ľade sa tak vyrovnal. Ani táto informácia však neostala v platnosti dlho. Okuliara na trestnej lavici po pár sekundách doplnil Pánik. Kanaďania mali k dispozícii presilovku o dvoch hráčov.

Hneď po tom, čo sme ustáli oslabenie o dvoch hráčov, sme po chybe obrany inkasovali. Kanadský útočník Neighbours zoči-voči Hlavajovi nezaváhal a poslal Kanaďanov do vedenia.

Neighbours otvoril skóre duelu:

Slováci po inkasovanom góle výrazne ožili. Vo veľkej šanci na bleskové vyrovnanie sa ocitol Sukeľ. O niekoľko sekúnd neskôr nepochodil ani Hudáček. Osem minút pred koncom tretiny Hudáček zachytil puk a rútil sa sám na súperovho brankára. Opäť neúspešne.

Chvíľa Slovákov prišla v 17. minúte, keď Hudáček krížom našiel Hrivíka, ktorý posunul puk pred bránku Cehlárikovi. Ten nezaváhal a vyrovnal svojím prvým šampionátovým gólom na 1:1.

Presný zásah Cehlárika po ukážkovej prihrávke Hrivíka:

Minútu pred koncom duelu si odišiel sadnúť na trestnú lavicu Patrik Koch, ktorého doplnil Kanaďan Krebs. V úvode druhého dejstva nás tak čakala minúta hry vo formáte štyroch na štyroch.

Po návrate oboch vylúčených hráčov na ľad si Slováci vypýtali po nedovolenom zákroku na Kňažka presilovku. V nej prišli ďalšie veľké šance Hudáčka. Najskúsenejší hráč národného tímu na šampionáte opäť nepochodil.

Hudáček aj napriek predchádzajúcim nezdarom nepoľavil a svojim spoluhráčom vypracoval ďalšiu gólovú príležitosť. Pred presným zásahom Pánika zachránila Kanaďanov tyč.

Veľká šanca Richarda Pánika v našej presilovej hre:

Po strete s Myersom sa z ľadu zdvíhal Alex Támaši. Krosček na nášho reprezentanta odmenili rozhodcovia len dvojminútovým trestom. Ani táto presilovka Slovákom vytúžený gól nepriniesla.

Tesne po skončení našej presilovej hry sa skončili aj naše myšlienky na druhý gól. Rozhodcovia na trestnú lavicu poslali za krosček Adama Jánošíka. Aby toho nebolo málo, počas krušných chvíľ pre Slovensko odišiel na trestnú lavicu za vyhodenie puku Kelemen. Javorové listy tak dostali druhú príležitosť v stretnutí zahrať si v početnej výhode o dvoch hráčov.

Kanaďania si zobrali oddychový čas. Ani to im, našťastie, nepomohlo a stav stretnutia ostal vyrovnaný. Necelých šesť minút sa na ľade pokračovalo s vyrovnaným počtom hráčom.

Následne začali Kanaďanom tiecť nervy, čo viedlo k menšej potýčke pred našim brankárom. Na trestnú lavicu odišiel za hrubosť Jánošík a Crouse. Treba spomenúť, že fantastickými zákrokmi nás podržal debutant v bránke Hlavaj.

Hudáček po nebezpečnom zákroku nedohral

Ten sa vyznamenal aj o pár sekúnd neskôr. Libor Hudáček narazil na mantinel Weegara, za čo si od rozhodcov vyslúžil päťminútový trest, plus do konca zápasu.

Zákrok Libora Hudáčka, po ktorom dostal trest do kanca duelu:

Kanaďania si v závere tretiny vytvorili obrovský nápor, Hlavaj však ostal neprekonaný.

Presilovka Kanady pokračovala v treťom dejstve, náš muž s maskou počas minúty a šestnástich sekúnd neinkasoval.

Po návrate Martina Chromiaka, ktorý si odpykával trest za Hudáčka, sa opäť otvárali dvierka na trestnej lavici. Tentokrát na ňu putoval Kanaďan Blais. Zmena skóre opäť neprišla.

Veľkú príležitosť pred kanadským brankárom zahodil Chromiak. Rovnako neúspešne dopadla aj naša ďalšia početná výhoda, najväčšiu šancu mal na hokejke Miloš Kelemen.

Festival nevyužitých presilových hier pokračoval aj sedem minút pred koncom. Za narazenie si odpykal trest Koch, Hlavaj nás svojim zákrokmi opäť podržal.

Stav 1:1 platil aj po 56 odohraných minútach. Po tom, čo Slováci vyhrali vhadzovanie v našom obrannom pásme. predĺžil navrátilec Koch na Hrivíka, ktorý bezprostredne pred brankárom Kanady zlyhal.

Priblížiť Slovákov k cennému triumfu nad Kanadou mohol Marek Hrivík:

Veľkú šancu na strhnutie zápasu na našu stranu dostáli Slováci opäť. Po faule na prenikajúceho Pánika hrali Slováci presilovú hru s číslom deväť. V nej sa už Slováci nemohli spoliehať na vylúčeného Hudáčka a Cehlárika. Druhý menovaný vynechal veľkú časť tretieho dejstva. Hrdinom sa v početnej výhode mohol stať Nemec, ktorého strelu zneškodnil lapačkou Montembeault.

Po 60 minútach sme víťaza nespoznali

V tretej tretine sa nerozhodlo, a tak nasledovalo päťminútové predĺženie troch proti trom.

Extrémne náročne chvíle prežívali Slováci v druhej polovici predĺženia, keď si Čacho musel na trestnej lavici odpykať trest. Hlavaj v bránke opäť nesklamal, Grman predviedol obetavý blok.

Slováci aj toto oslabenie prežili a rozhodnúť tak museli samostatné nájazdy:

Na strane Slovenska otvoril nájazdovú lotériu Pánik, ktorý bol úspešný. Naopak, na strane súpera sa nepresadil Quinn. Druhá séria presný zásah nepriniesla, v tretej vyrovnal strelou pomedzi Hlavajové betóny Glass. V štvrtej sérii sa opäť úspešný strelec nenašiel. Hrdinom na našej strane sa mohol stať Chromiak, ktorý fantastickou bekhendovou kľučkou vyškolil Montembeaulta. Extra bod nedoprial Slovákom Carcone, ktorý úspešne odpovedal na Chromiakov nájazd. Šiesta a siedma séria premenený nájazd nepriniesla. Rozhodujúci a zároveň víťazný ôsmy samostatný nájazd premenil Quinn.

Kanada prvýkrát stratila body

Slovenskí hokejoví reprezentanti podľahli Kanade po samostatných nájazdoch po výsledku 1:2. Zverenci Craiga Ramsayho sú prvým mužstvom, ktoré dokázalo uchmatnúť favorizovaným javorovým listom na MS v hokeji 2023, aspoň bod.

Slováci sa po troch odohraných dueloch nachádzajú so ziskom štyroch bodov na priebežnej štvrtej priečke lotyšskej B-skupiny. Pred piatym Kazachstanom máme dvojbodový náskok, na tretích Čehov zas strácame rovnaký počet bodov. Oba tímy však majú k dispozícii duel navyše.

Slováci teraz majú pred sebou dva dni voľna. Do zápasového kolotoča sa vrátia 18. mája o 19:20, keď budú čeliť Švajčiarom.

Na strane Slovenska sa podľa očakávania stal najlepším hráčom zápasu Samuel Hlavaj. V kanadskom drese bol ocenený taktiež brankár Montembeault.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport