Na hlavný obsah

Video maďarskej prezidentky Katalin Novákovej vyvolalo napätie medzi Budapešťou a Bukurešťou

Zúčastnila sa národnej púti v Sedmohradsku.

Video maďarskej prezidentky Katalin Novákovej vyvolalo napätie medzi Budapešťou a Bukurešťou
Ľudia na maďarskej národnej púti v rumunskom Sedmohradsku. Foto: RTVS

Diplomatické napätie medzi Bukurešťou a Budapešťou spôsobila maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorá sa cez víkend zúčastnila na najväčšej maďarskej národnej púti v Sedmohradsku. Následne na sociálnej sieti zverejnila video podhraté takzvanou sikulskou hymnou. Rumunská diplomacia vyjadrila proti tomu nevôľu.

Sumuleu Ciuc, po maďarsky Csíksomlyó, je pútnické miesto v rumunskej sedmohradskej župe Harghita v srdci historickej oblasti Sikulsko, kde žijú vo väčšine príslušníci maďarskej etnickej skupiny Sikulov, ktorí sú katolíci.

Ide o najväčšie maďarské pútnické miesto, ktoré navštívil onoho času aj pápež František. Každý rok na Turíce sa tam organizuje celonárodná púť, ktorú maďarská politická reprezentácia označuje za symbol a vyjadrenie národnej spolupatričnosti.

Tento rok sa na nej zúčastnila aj prezidentka Nováková. Video zo státisícovej púte podmazala na maďarských národne ladených akciách často hranou sikulskou hymnou. Jej posledné slová znejú takto: Nedopusť, Bože, aby sme stratili Sedmohradsko.

Reakcia rumunskej diplomacie bola teraz zmierlivá, konštatovala iba „nevhodné verejné odkazy prezidentky“. Predseda sociálnych demokratov a budúci premiér Marcel Ciolacu však večer priamo označil prezidentkine gesto za revizionistické. S tým, že Sedmohradsko už nikdy nebude maďarské.

Z maďarského prezidentského paláca odišla odpoveď, podľa ktorej rumunská strana opäť preháňa. Inak vzťah maďarského štátu k Sikulom dokresľuje fakt, že na budove maďarského parlamentu namiesto vlajky Európskej únie veje popri maďarskej aj tá sikulská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet