Na hlavný obsah

VIDEO: Ťažký zápas pre Slovensko. Švajčiarsku vzdorovalo do posledného hvizdu, ale na body to nestačilo

Slováci ako prví na šampionáte prekonali švajčiarskeho brankára, na výhru im to nestačilo.

VIDEO: Ťažký zápas pre Slovensko. Švajčiarsku vzdorovalo do posledného hvizdu, ale na body to nestačilo
Slováci už nemajú priamu účasť na olympiáde vo svojich rukách. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa po dvoch dňoch voľna vrátili do zápasového diania. V lotyšskej Riga Arene čelili Švajčiarom, ktorí dovtedy na šampionáte neinkasovali ani gól. To sa síce zmenilo, ale hoc Slováci silnému súperovi vzdorovali, najmä vďaka brankárovi Hlavajovi, až do úplného záveru, na uchmatnutie čo i len bodu to nestačilo.

V druhom útoku chýbal pre zranenie Peter Cehlárik, ktorého nahradil Andrej Kudrna. Ťah to bol dobrý, nakoľko Kudrna sa postaral o prvý gól do švajčiarskej siete. Druhým slovenským strelcom sa stal Pavol Regenda. Na strane súpera sa presadila nová posila z NHL Siegenthaler, kapitán tímu Niederreiter, a v tretej tretine aj Marti a Haas.

Švajčiarsko – Slovensko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Góly: 6.Siegenthaler (Malgin, Hischier) 25. Niederreiter (Ambuhl), 47. Marti (Richard), 60. Haas (Miranda, Simion) – 26. Kudrna (Kelemen, Pánik) 40. Regenda (Okuliar, Kňažko)

Švajčiarsko: Mayer, Van Pottelberghe – Siegenthaler, Kukan, Glauser, Moser, Marti , Loeffel, Geisser, Fora, Hischier, Fiala, Malgin, Ambühl, Niederreiter, Corvi, Simion, Haas, Miranda, Herzog, Richard, Bertschy

Slovensko: Hlavaj, Škorvánek – Koch, Nemec, Kňažko, Grman, Rosandič, Ivan, Gajdoš, Jánošík – Kelemen, Hrivík, Pánik, Kudrna, Sukeľ, Hudáček, Regenda, Tamáši, Chromiak, Lunter, Čacho, Okuliar

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Slováci vyhrali úvodné buly, ale prvé vážne ohrozenie súperovej bránky zaznamenali až po troch minútach hry, keď po dobrej práci Luntera za bránkou vystrelil od modrej Gajdoš.

Po tom, čo Švajčiari zobrali Hudáčkovi puk, sa dostali do sľubnej šance. Hlavaj nás však podržal. O niekoľko sekúnd už tak úspešný nebol a puk musel loviť zo svojej bránky prvýkrát.

Po vyhratom vhadzovaní v našom obrannom pásme sa k puku dostal Siegenthaler, ktorý delovkou od modrej prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. Švajčiarsko sa ujalo vedenia 1:0.

Otvárací presný zásah duelu v podaní Siegenthalera:

Do šancí sa následne dostali obe mužstvá, na našej strane sa po Hrivíkovej prihrávke spoza bránky nepresadil Kelemen. Ten netrafil bekhendom puk podľa predstáv.

Prvýkrát v stretnutí sa otvárali dvierka na slovenskej trestnej lavici v 12. minúte. Potrestaným hráčom bol Lunter. Aj napriek švajčiarskemu tlaku Hlavaj druhý gól neinkasoval.

Rovnako tak dopadla aj druhá početná výhoda súpera, ktorá prišla dve minúty pred koncom tretiny po vylúčeni Nemca. Po prvom dejstve prehrávalo Slovensko so Švajčiarskom 0:1. Helvéti boli v tom čase na prebiehajúcom šampionáte neprekonaní už 200 minút.

Vstup do druhého dejstva vyšiel výrazne lepšie Švajčiarom, ktorí viackrát nebezpečne ohrozili Hlavaja. Keď to už vyzeralo, že by si Slováci mohli na pár minút vydýchnuť a udržať sa v našom útočnom pásme, chybu na modrej čiare urobil Koch, ktorý nezachytil puk na modrej čiare. Helvéti v ponúknutej šanci nezaváhali a po presnom zásahu Niederreitera navýšili svoje vedenie na 2:0.

Hlavaj prekonaný druhýkrát v dueli, autorom gólu Niederreiter:

Švajčiari sa z dvojgólového vedenia netešili dlho, po 21 sekundách odpovedali Slováci gólom Andreja Kudrnu, ktorý svoju premiéru na šampionáte oslávil najlepším možným spôsobom. Švajčiari boli po prvýkrát na 86. majstrovstvách sveta v hokeji prekonaní. Gól neinkasovali 226 minút.

Prvý gól do siete Švajčiarska strelil Andrej Kudrna:

Prvú presilovú hru mali Slováci k dispozícii v polovici zápasu, keď si po faule na Luntera odišiel sadnúť na trestnú lavicu Miranda. Prvé vážnejšie ohrozenie súperovho brankára prišlo až 10 sekúnd pred jej koncom. Po jej skončení sa stav na ukazovateli skóre nemenil. Meniť sa však mohol po obrovskej príležitosti Malgina, ktorý korčuľoval sám na Hlavaja. Dostať puk pomedzi jeho betóny sa mu, našťastie, nepodarilo. Nabudení Švajčiari si vytvárali aj ďalšie sľubné šance, gól z nich nepadol.

Aj koniec druhej tretiny sa hral v početnej výhode, tentokrát však na strane Slovenska. Loviť puk z bránky však mohol Hlavaj, na ktorého sa po našich chybách rútil Simion, ktorého fauloval Pánik. Rozhodcovia po jeho zákroku nariadili trestné strieľanie. Puk si v stredovom kruhu vzal Fiala, ktorý Hlavaja neprekonal.

Zákrok Pánika a nepremenené trestné strieľanie Fialu:

Keď to už vyzeralo, že sa do šatne pôjde za stavu 2:1 pre Helvétov, Slováci udreli po tom, čo Okuliarovu vyrazenú strelu dotlačil za Mayera Regenda.

Gól na 2:2 v podaní Pavla Regendu:

Samuel Kňažko zároveň odišiel na trestnú lavicu za nešportové správanie.

Švajčiarsko – Slovensko 2:2 po dvoch odohraných dejstvách. Súper začal tretiu tretinu v početnej výhode.

Slováci 90-sekundovú presilovku súpera na začiatku tretej časti ustáli a po návrate Kňažka na ľad sa dostali aj do menších šanci. Potom však prišiel úder z hokejky Martiho. Hlavaj mal zakrytý výhľad, v rozhodujúcej chvíli si navyše tečoval puk do vlastnej siete Ivan.

Martiho strelu si do siete zrazil Ivan. Švajčiari vedú 3:2:

Švajčiari poučení z predošlého priebehu sa s jednogólovým vedením uspokojiť nechceli. Šesť minút pred koncom ohrozil Hlavaja Malgin, neskôr aj Niederreiter. Náš gólman však obe situácie ustál.

Záverečná päťminútovka bola z pohľadu Slovákov poriadne náročná. Švajčiarsko sa držalo v našom pásme a znemožňovalo nám vytvoriť si súvislejší tlak. Navyše sme predčasne prišli o Grmana, ten si to zo striedačky namieril do šatne.

Posledných 150 sekúnd riadnej hracej doby bola hra poriadne rozkúskovaná. Slováci sa dostávali z obrannej tretiny, ale potrebovali si vytvoriť tlak pred Mayerom.

Presne 111 sekúnd pred koncom si Ramseyho výber zobral oddychový čas. Hlavaj odkorčuľoval na hráčsku lavicu minútu a pol pred koncom. Slovensko sa však v pásme neusadilo. Naopak, dopredu sa vydala dvojica Švajčiarov a Haasovi už len stačilo trafiť brázdnu bránku. Helvéti tak štvrtým gólom spečatili konečnú podobu výsledku. Švajčiarsko zdolalo Slovensko 4:2.

Gól Hassa do prázdnej slovenskej bránky:

Pokoriť Švajčiarov na pôde majstrovstiev sveta sa nám ani po jedenástich rokoch nepodarilo.

Najlepším hráčom Slovenska sa stal Miloš Kelemen. Na strane Švajčiarska sa z ocenenia tešil Jonas Siegenthaler.

Slováci sa po štyroch stretnutiach nachádzajú na priebežnej piatej priečke lotyšskej  B-skupiny. Na štvrté Lotyšsko strácajú jeden bod.

Cesta slovenských hokejistov na 86. majstrovstvách pokračuje už zajtra (19. 5.) o 19.20 hod. V našom piatom zápase na šampionáte vyzveme reprezentáciu Kazachstanu. Stretnutie budete môcť opäť sledovať aj na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport