Na hlavný obsah

Vieme, ako by mohlo vyzerať zloženie novej vlády. Prezidentka plánuje oficiálny zoznam zverejniť vo štvrtok

Jediným potvrdeným menom je budúci premiér.

Vieme, ako by mohlo vyzerať zloženie novej vlády. Prezidentka plánuje oficiálny zoznam zverejniť vo štvrtok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zoznam nových ministrov prezidentka ešte oficiálne nepredstavila, no RTVS sa podarilo zistiť, ako by mohla vyzerať budúca vláda Ľudovíta Ódora. Niektorí kandidáti na ministrov potvrdili, že ponuku dostali, iní sa vyjadrovať zatiaľ nechcú.

Jediným prezidentkou potvrdeným menom je budúci premiér. Eduarda Hegera by mal nahradiť ekonóm a viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor.

Novým ministrom financií v úradníckej vláde by mal byť hlavný ekonóm NBS Michal Horváth. Na post šéfa rezortu zdravotníctva by mal zasadnúť súčasný štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič.

Téme zloženia novej vlády sa v hlavných správach venovala redakcia RTVS:

Veroniku Remišovú (Za ľudí) by mala na poste podpredsedníčky vlády a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie nahradiť Lívia Vašáková, ktorá v súčasnosti na úrade vlády zastrešuje plán obnovy.

Otázka, či bude niekto zastávať funkciu podpredsedu vlády po Štefanovi Holom (nom. Sme rodina), zatiaľ je nie uzavretá. Karla Hirmana by mal na rezorte ministerstva hospodárstva vystriedať súčasný štátny tajomník Peter Švec.

Po Samuelovi Vlčanovi (nom. OĽANO) by mal rezort prevziať riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Náhradníkom Romana Mikulca (OĽANO), povereného ministra vnútra, by mal byť Ivan Šimko, ktorý rezort viedol v prvej vláde Mikuláša Dzurindu.

Nejasnosti o poste ministra školstva

Povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa by mala vystriedať bývalá verejná ochrankyňa práv, sudkyňa aj poslankyňa Národnej rady SR Jana Dubovcová. Po Rastislavovi Káčerovi by mal post na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí obsadiť dlhoročný diplomat Miroslav Wlachovský.

Ministerstvo práce by mala po Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) prevziať štátna tajomníčka rezortu Soňa Gáborčáková. Natália Milanová (OĽANO) by mala prenechať rezort kultúry bývalej šéfke Slovenského národného divadla Silvii Hroncovej.

Novým ministrom dopravy namiesto Andreja Doležala (nom. Sme rodina) by sa mal stať Pavol Lančarič, predseda dozornej rady telekomunikačnej spoločnosti. Jána Budaja, súčasného povereného ministra životného prostredia, by mohol nahradiť Milan Chrenko, ktorý tiež na rezorte pôsobí.

V súvislosti s náhradníkom ministra školstva Jána Horeckého sa skloňujú dve mená. Malo by ísť o bývalú riaditeľku Štátneho pedagogického ústavu Miroslavu Hapalovú. V hre je ešte údajne aj riaditeľ Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Ivan Pavlov.

Po Jaroslavovi Naďovi by mal prevziať ministerstvo obrany Martin Sklenár, ktorý tam teraz zastáva funkciu riaditeľa sekcie obrannej politiky.

Prezidentský palác plánuje menný zoznam nových ministrov zverejniť vo štvrtok (11. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko