Na hlavný obsah

Víťazi 19. ročníka Novinárskej ceny sú známi. RTVS získala dve ocenenia

Ceny putovali do 11 redakcií.

Víťazi 19. ročníka Novinárskej ceny sú známi. RTVS získala dve ocenenia
Víťazi 19. ročníka Novinárskej ceny sú známi. Foto: RTVS

Víťazi 19. ročníka Novinárskej ceny sú známi. Ceny putujú do 11 redakcií – po dve získali Sme, RTVS a český Deník N. Po jednom víťazstve si odnášajú Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Denník N, TV Markíza, TV Joj, Kapitál, Aktuality.sk, projekt Romale a magazín Jádu. Výsledky v stredu (3. 5.) zverejnila Nadácia otvorenej spoločnosti.

Za regionálnu žurnalistiku si ocenenie odniesol redaktor RTVS Alexander Ernest za rozhlasové pásmo Na krídlach slobody – Otto Smik.

Do verejnoprávneho telerozhlasu putovala aj cena v kategórii Audiovizuálna žurnalistika – rozhovor a diskusia. Tú získali Roman Samotný, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Andrea Horečná a Martina Kubániová za ich diskusiu v relácii RTVS Silná zostava na tému Ako sa žije transrodovým ľuďom na Slovensku?

Cenu otvorenej spoločnosti získal ruský novinár Vladimir Kara-Murza, čo spoločnosť označila za precedens, pretože doteraz ju vždy získali slovenskí novinári.

 O udelení ceny rozhodla Rada Novinárskej ceny so zdôvodnením, že „rok 2022 všetko zmenil a týmto rozhodnutím na zmenený stav reagujeme. O to viac, že 3. máj nie je iba slovenský, ale aj Svetový deň slobody tlače.“ Chce tak vyslať signál do sveta a osobitne do Ruska.

„Vladimir Kara-Murza je dnes symbolom túžby po slobode a odporu proti Putinovej diktatúre. Preto sme sa rozhodli udeliť mu Cenu otvorenej spoločnosti a symbolicky podporiť boj novinárov za slobodu v Rusku,“ ozrejmila.

Celkovo súťažilo 480 prihlásených prác, ktoré hodnotilo 13 porôt. Spolu 52 porotcov určilo nominácie a vybrali víťazov. Tohtoročnej súťaži dominovali práce tematizujúce vojnu na Ukrajine. Významnou témou bola aj téma menšín, rodovej nerovnosti a LGBTI+ komunity. Príspevky nominované v kategóriách investigatívnej žurnalistiky odhalili závažné kauzy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko