Na hlavný obsah

Vláda Matoviča okradla seniorov o viac ako dve miliardy eur, tvrdí Jednota dôchodcov Slovenska

Matovič oponuje, že jej predseda klame.

Vláda Matoviča okradla seniorov o viac ako dve miliardy eur, tvrdí Jednota dôchodcov Slovenska
Na ilustračnej snímke bankovky. Foto: RTVS

Vláda Igora Matoviča (OĽANO) okradla seniorov o viac ako dve miliardy eur. Tvrdí to Jednota dôchodcov Slovenska. Matovič oponuje, že jej predseda klame. Seniori sa počas tejto vlády podľa neho dočkali najväčšej pomoci.

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku vyčíta lídrovi obyčajných ľudí, že za jeho vlády prišli seniori o trinásty dôchodok a o peniaze ich okrem iného ukrátili aj zmrazením minimálnych dôchodkov.

Situácii sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová a redakcia:

„Ďalšia vec rodičovský dôchodok, k tomuto je treba povedať, že celkom nás obral jednotlivca o 1 468 eur. Zobral ľudom, ktorí to najviac potrebovali, zobral to tým, ktorí pomaly nemajú čo jesť,“ uviedol predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Matovič tvrdí, že s porovnaním vlád, v ktorých bolo OĽANO, kedy Slovensko nemalo žiadnu zmluvu s JDS. Zrazu sa pre dôchodcov miesto smiešnych 85-miliónov eur ročne dokázalo nájsť 1 105-miliónov eur ročne.

Napriek krízam, ktorými si vláda prešla, dali podľa Hegera seniorom niekoľkonásobne viac ako predchádzajúci kabinet.

„My máme jednorazové príspevky, ktoré sme dávali na pomoc dôchodcom, aby zvládli aj tieto inflačné náklady a zároveň máme tu nový nástroj rodičovský bonus, jednorazová dávka nie v malej čiastke, toto tu predtým nebolo. 13 dôchodok, to sú všetko príspevky, ktoré dôchodcovia nedostali,“ spresnil poslanec NR SR a predseda strany Demokrati Eduard Heger.

Spor o presadení zvýšenia dôchodkov

Penzistom sa od júla mimoriadne zvýšia dôchodky o 10,6 percenta. Poslanci parlamentu sa sporia aj o to, kto to presadil.

„Je až také tragikomické, keď prejde návrh strany Hlas-SD na mimoriadne zvýšenie dôchodkov a Igor Matovič si to ešte prisvojuje, to je už naozaj prerazenie toho najspodnejšieho dna,“ dodal poslanec NR SR Erik Tomáš.

„To nie sú ich úspechy, lebo bez našich hlasov by to bol iba papier a znova neúspešné hlasovanie. rôznych ľúbivých návrhov predkladal Smer a Hlas do aleluje,“ uviedol Matovič.

Dôchodcom sa penzie zvyšujú vždy v januári. Júlová valorizácia znamená, že si prilepšia o pol roka skôr. Zvyšok, približne 5 percent, im pripočítajú na začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko