Na hlavný obsah

Vládni úradníci podľa Smeru zbrojili v Bruseli proti opozícii. Polícia to považuje za dezinformácie

Ohradili sa proti nim aj Úrad vlády SR či ministerstvo vnútra.

Vládni úradníci podľa Smeru zbrojili v Bruseli proti opozícii. Polícia to považuje za dezinformácie
Na snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vládni úradníci podľa Smeru-SD zbrojili v Bruseli proti opozícii. Polícia tieto výroky považuje za dezinformácie. Ohradili sa proti nim aj Úrad vlády SR, ministerstvo vnútra či exminister obrany Jaroslav Naď.

Podľa dokumentu, ktorý má Smer-SD k dispozícii, mali slovenskí úradníci v Bruseli informovať, že opozícia je hybridnou hrozbou. Zástupcovia ministerstiev, polície či mimovládnych organizácií údajne tvrdili, že ak opozícia voľby vyhrá, Slovensko môže vystúpiť z NATO.

„Títo ľudia išli a komunikovali s vysokými predstaviteľmi Európskej únie a žiadali o intervenciu do slovenských volieb proti slovenskej opozícii,“ tvrdí predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Polícia označila výroky Roberta Fica za hoaxy. „Pravosť dnes šíreného dokumentu polícia nevie potvrdiť, ani vyvrátiť, keďže nejde o materiál z dielne Policajného zboru. Avšak jeho obsah vo vzťahu k polícii je vytrhnutý z kontextu a nezakladá sa na pravde,“ reagovala polícia na sociálnej sieti.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Smer spomínaný dokument zverejnil. Väčšina jeho obsahu je dokonca kritikou bývalej vládnej garnitúry. „Boj s hybridnými hrozbami nemôže fungovať, pokiaľ Matovič rozdáva 200 a 500 eur,“ píše sa v dokumente.

„Vláda nerobí dostatok, aby riešila problematiku hybridných hrozieb. Ministerka Remišová využíva rezort MIRRI a štátne zdroje na svoju vlastnú politickú propagandu,“ uvádza sa ďalej v dokumente.

Exminister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že stretnutie v Bruseli bolo len seminárom a nie oficiálnym rokovaním. Rovnako ani spomínaný dokument nie je oficiálnym dokumentom ministerstva.

Skupina, ktorá má bojovať s hybridnými hrozbami, vznikla ešte za vlády Roberta Fica. Exminister tvrdí, že NATO nemá snahu zasahovať do blížiacich sa volieb.

„Je to čistý výmysel a ako dôkaz toho tam podsunuli existenciu podporeného tímu NATO, ktorý slúži na boj proti hybridným hrozbám. Áno existuje takýto tím, ktorí bežne členské štáty Únie alebo NATO môžu požiadať, ak o to majú záujem. Pôsobí napríklad v Čiernej Hore alebo v Litve pred voľbami a monitoruje situáciu, aby ukázal odkiaľ prichádza vplyv zo zahraničia,“ uviedol Naď.

Úrad vlády: Sú to konšpirácie

Strana Smer plánuje zvolať rokovanie kontrolných výborov ale aj mimoriadnu schôdzu parlamentu. Vypočuť si chce úradníkov, ktorí sa zúčastnili semináru v Bruseli.

Úrad vlády, ale aj ministerstvo vnútra označili výroky Smeru za konšpirácie.

„Išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb na pozvanie zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ministerstvo vnútra sa zároveň dôrazne ohradzuje proti konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Rezort v najbližších dňoch spustí komunikačnú kampaň. Na sociálnych sieťach bude vyvracať dezinformácie spájané so septembrovými voľbami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko