Na hlavný obsah

Vo Francúzsku bolo pri demonštráciách zranených 406 policajtov a zatkli 540 ľudí

Už viac ako tri mesiace protestujú proti dôchodkovej reforme.

Vo Francúzsku bolo pri demonštráciách zranených 406 policajtov a zatkli 540 ľudí
Na snímke príslušník poriadkovej polície leží na chodníku počas demonštrácie v pondelok 1. mája 2023 v Paríži. Foto: TASR/AP

Pri prvomájových demonštráciách vo Francúzsku bolo v pondelok (1. 5.) zranených 406 policajtov a žandárov, z toho 259 v Paríži. Pre násilnosti polícia zadržala 540 ľudí, z toho 305 v hlavnom meste. Vo vysielaní stanice BFM TV to v utorok (2. 5.) uviedol francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Francúzi už viac ako tri mesiace protestujú proti dôchodkovej reforme, Sviatok práce pre nich bol ďalšou príležitosťou na vyjadrenie nespokojnosti. Podľa policajných údajov z dnešného rána v pondelok demonštrovalo vo Francúzsku 800-tisíc ľudí, čo o zhruba štvrtinu prekonalo pôvodné policajné odhady. Usporiadateľské odbory hovorili o 2,3 milióna účastníkov.

Najmä v Lyone, Paríži a Nantes sprievody sprevádzali násilnosti vyvolané skupinami maskovaných radikálov.

Jeden policajt skončil s popáleninami na tvári v nemocnici, nie je v ohrození života, uviedol minister. Muža poranil Molotov kokteil, ktorý naneho hodil jeden z demonštrantov. Darmanin sľúbil tento aj ďalšie prípady vyšetriť. Polícia na to podľa neho použije aj zábery z konfrontácií, ktoré nakrúcala aj za pomoci dronov.

Darmanin v utorok tiež kritizoval, že líder radikálne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon útoky na policajtov neodsúdil. Ľavica sa spája s odbormi, ktoré demonštrácie zvolali.

Ďalším kľúčovým bodom sporu o dôchodkovú reformu je očakávané stredajšie vyjadrenie francúzskej Ústavnej rady k druhému návrhu opozície, ktorá žiada usporiadanie referenda o reforme. Prvý návrh rada 14. apríla odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet