Na hlavný obsah

Vo vatikánskom legislatívnom orgáne budú môcť prvýkrát zasadnúť ženy

Počíta s tým nové znenie vatikánskej ústavy.

Vo vatikánskom legislatívnom orgáne budú môcť prvýkrát zasadnúť ženy
Na snímke je pápež František. Foto: TASR/AP

V Pápežskej komisii, vatikánskom legislatívnom orgáne, budú môcť zasadnúť laici a to vrátane žien. Počíta s tým nové znenie vatikánskej ústavy, ktoré v sobotu (13. 5.) schválil a vydal pápež František. Nové znenie textu počíta tiež s prísnejšou kontrolou rozpočtu a vyrovnaným hospodárením vatikánskeho štátu.

Pápežská komisia vydáva zákony a nariadenia v oblastiach, ktorým sa priamo nevenuje pápež. Podľa ústavy z roku 2000 v nej zasadali výlučne kardináli. Nové znenie ústavy počíta s tým, že v nej budú môcť zasadnúť aj členovia mimo kňazského stavu. Vatikánske médiá uvádzajú, že v komisii tak budú môcť zasadnúť aj ženy. Kardinálov aj ďalších členov do komisie vymenuje pápež na päť rokov.

Nový zákon tiež počíta s prísnejšou rozpočtovou disciplínou. Pápežská komisia schvaľuje trojročný rozpočtový plán a potom rozpočty na jednotlivé roky. „Rozpočet zabezpečuje rovnováhu medzi príjmami a výdavkami,“ stojí v novej ústave s tým, že text má dodržiavať „princípy jasnosti, transparentnosti a správnosti“.

Zásadné nastavenie moci v jednom z najmenších štátov sveta sa však nemení. Pápež je vládcom, ktorý kontroluje legislatívnu, exekutívnu aj justičnú moc, stojí v článku 1 vatikánskej ústavy. Vatikán tak zostáva absolútnou nededičnou monarchiou.

Pápež František v posledných rokoch postupne otvára cirkevné a vatikánske inštitúcie ženám. V uplynulých dvoch rokoch vymenoval ženy, často rehoľníčky, do vatikánskych úradov, kde predtým pôsobili iba muži. V apríli schválil zmenu, vďaka ktorej ženy a ďalší ľudia mimo kňazského stavu budú môcť zasadnúť a hlasovať v synode biskupov, ktorá sa zaoberá najpálčivejšími témami vo fungovaní katolíckej cirkvi a v cirkevnej náuke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet