Na hlavný obsah

Vo veku 70 rokov zomrel akademický maliar Alexej Vojtášek

Ilustroval viac ako stovku knižných titulov.

Vo veku 70 rokov zomrel akademický maliar Alexej Vojtášek
Na archívnej snímke si akademický maliar Alexej Vojtášek preberá ocenenie Krištáľové krídlo. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vo veku 70 rokov zomrel v utorok (30. 5.) akademický maliar Alexej Vojtášek. Potvrdila historička umenia Dagmar Srnenská.

Vojtášek ilustroval viac ako stovku knižných titulov, jeho diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí. V marci získal mimoriadnu cenu Krištáľového krídla.

Alexej Vojtášek sa narodil 13. decembra 1952 v Roudnici nad Labem. Po absolvovaní Strednej priemyselnej školy grafickej v Bratislave študoval v rokoch 1973 – 1980 na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Albína Brunovského.

V rokoch 1985 – 1990 pôsobil na tejto škole ako pedagóg a ako pedagóg bol činný aj v rokoch 1994 – 1995 na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave na Katedre propagácie a reklamy.

V začiatkoch tvorby sa predstavil ako excelentný grafik, keď celkove ilustroval viac ako sto knižných titulov.

Okrem kresby a ilustrácií sa venoval maľbe, grafike, komornej plastike a monumentálnej tvorbe. Svoje diela prezentoval na individuálnych aj kolektívnych domácich i zahraničných výstavách, napríklad v Rakúsku, v Maďarsku, vo Fínsku, vo Francúzsku, v Nemecku, v Poľsku, v Rusku, v Portugalsku, v Španielsku, v Spojených štátoch i v ďalších krajinách. Jeho diela sa nachádzajú v súkromných i galerijných zbierkach tak doma i v zahraničí.

Vytváral si vlastnú ikonografiu

Podľa teoretikov a historikov umenia bol Alexej Vojtášek jedným z najtalentovanejších absolventov bratislavskej VŠVU, ktorý si veľmi rýchlo našiel svoju cestu, charakteristickú vlastným výtvarným názorom a osobitým štýlom.

Vytváral si vlastnú ikonografiu a nový symbolický jazyk spojený s geometrickými znakmi, ktoré varioval v obrazovom priestore diel.

„Patril medzi najvýraznejších predstaviteľov tretej moderny, Generácie 1950. Pred pätnástimi rokmi sa stal prvým laureátom Identifikačného kódu Slovenska.“ Týmito slovami charakterizoval dielo Alexeja Vojtáška historik umenia a galerista Ľuboslav Moza.

Akademický maliar Alexej Vojtášek získal za svoju tvorbu viacero ocenení. Jedným z prvých bola v roku 1985 cena na Medzinárodnom trienále kresby v západonemeckom Norimbergu.

Posledné ocenenie — mimoriadnu cenu Krištáľového krídla — si prevzal 4. marca 2023 v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko