Na hlavný obsah

Vo Vranove nad Topľou krachuje odevná firma. Prepustila viac ako 60 ľudí

Pre dlhy poslala návrh na vyhlásenie konkurzu.

Vo Vranove nad Topľou krachuje odevná firma. Prepustila viac ako 60 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo Vranove nad Topľou krachuje odevná firma talianskych majiteľov. Pre dlhy poslala návrh na vyhlásenie konkurzu. Prepustila viac ako 60 ľudí.

Firma pôsobila vo Vranove od roku 1998. Vyrábala výrobky z vlny. V písomnej odpovedi nám ako príčiny stavu, v ktorom sa ocitla, uviedla zvyšovanie minimálnej mzdy, ale aj navýšenie ceny elektriny a plynu. „Samozrejme, je tu aj záležitosť trhu. Podľa mojich informácií časť trhu bola orientovaná na Rusko a prišli o určité zákazky,“ vysvetlil primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

Firma nám potvrdila, že sa ich hlavný odberateľ z Ruska preorientoval na Čínu. Súd určil predbežného správcu. Ten sa zatiaľ k prípadu nechce vyjadriť. O stave zisťovania majetku dlžníka predložil súdu doteraz dve správy.

„Predbežnému správcovi okresný súd uložil povinnosť zistiť a uviesť záver, či majetok dlžníka postačuje aspoň na úhradu nákladov konkurzu,“ uviedla hovorkyňa Okresného súdu v Prešove Anna Kolářová.

Firma by mala ďalej fungovať pod iným názvom s tým, že by prevzala výrobu, ktorá ostala. Ďalších zamestnancov neplánuje prepustiť. Najbližšie mesiace však ukážu, ako sa jej bude dariť. V meste to pritom nemusí byť posledné prepúšťanie. „Podľa našich informácií v tomto období sú ohrozené aj ďalšie pracovné miesta, najmä v oblasti priemyslu,“ dodal primátor.

Krachu odevnej firmy vo Vranove nad Topľou sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Nezamestnanosť 10 percent

V okrese je momentálne viac ako 10 percentná nezamestnanosť. O prácu sa uchádza takmer 5,5 tisíca ľudí. Voľných pracovných miest je 427. V priemyselnom parku však aktuálne pribudla firma, ktorá bude vyrábať solárne panely. Mesto rokuje aj s ďalším investorom, ktorý by mohol zamestnať niekoľko stoviek ľudí.

„Je to zahraničný investor z oblasti výroby energetických zariadení,“ dodal primátor Ragan. Názov firmy zatiaľ odmietol prezradiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny