Na hlavný obsah

Vojaci majú od mája prvého ombudsmana. Stal sa ním Roman Rybák

Minister obrany Jaroslav Naď mu vyjadril podporu.

Vojaci majú od mája prvého ombudsmana. Stal sa ním Roman Rybák
Na snímke slovenskí vojaci. Foto: RTVS

Prvým vojenským ombudsmanom sa stal Roman Rybák. Funkcie sa ujal od mája. Jeho úlohou bude prešetrovať podozrenia z porušenia základných práv a slobôd profesionálnych vojakov na základe podnetu alebo z vlastnej iniciatívy.

Post vznikol po minuloročnej novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Uviedla to hovorkyňa rezortu obrany Martina Kakaščíková.

„Ochranu základných práv a slobôd príslušníkov ozbrojených síl vnímam ako rozhodujúcu náplň činnosti vojenského ombudsmana. Pri výkone funkcie sa osobitne zameriam na minimalizovanie priestoru, v ktorom by mohlo dochádzať k individuálnej nespravodlivosti bez možnosti obnovy dôvery,“ uviedol Rybák.

Kto je Roman Rybák

Roman Rybák absolvoval štúdium na Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši špecializované na rádiolokačné a navigačné systémy. Ako priblížil rezort obrany, je tiež absolventom Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde úspešne vykonal aj rigoróznu skúšku.

Viac než 13 rokov pôsobil v ozbrojených silách v pozícii veliteľa roty i ako právny poradca a náčelník právneho oddelenia. Na ministerstve obrany pracoval na rôznych pozíciách, medzi inými ako riaditeľ Úradu právnych služieb či riaditeľ odboru sťažností, analýz a metrológie.

V roku 2011 bol predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Vojenského opravárenského podniku Nováky. V súkromnom sektore pracoval ako advokát.

Má ministrovu podporu

Minister obrany Jaroslav Naď vyjadril vojenskému ombudsmanovi podporu. Je presvedčený o opodstatnenosti zriadenia tejto funkcie. „Ide o ďalší splnený sľub, ktorý som dal vojakom. Ochrana práv je pilierom demokracie a som presvedčený, že vojenský ombudsman bude svoju službu vykonávať profesionálne a odborne,“ dodal.

Ako doplnila hovorkyňa, podnety profesionálnych vojakov a občanov poukazujúce na porušovanie základných práv a slobôd pri vykonávaní štátnej služby budú vďaka zavedeniu inštitútu vojenského ombudsmana do právneho poriadku prešetrované nezávislým a objektívnym orgánom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko