Na hlavný obsah

Na Orave a Liptove vyčíňa vtáčia chrípka. Ochranári sa obávajú o chránené druhy

Uhynuli už desiatky vtákov.

Na Orave a Liptove vyčíňa vtáčia chrípka. Ochranári sa obávajú o chránené druhy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Orave a Liptove uhynuli desiatky vtákov. V laboratóriách potvrdili vtáčiu chrípku. Okolité obce musia prijať mimoriadne opatrenia. Ochranári sa obávajú o chránené druhy.

Každý rok na jar ochranári sčítavajú vtáctvo na chránenom Vtáčom ostrove v Oravskej priehrade. Tentoraz zostali zdesení. Približne 170 vtákov bolo mŕtvych. Zistili u nich vtáčiu chrípku.

„Zasiahlo to na začiatku hniezdneho obdobia, kedy uhynuli práve rozmnožujúce sa vtáky, čiže výsledok bude zlý aj pre mláďatá,“ hovorí predseda Slovenskej ornitologickej spoločnosti Miroslav Demko.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Na priehrade uhynuli predovšetkým čajky smejivé a rybáre riečne. Vírus vtáčej chrípky je vysoko nákazlivý.

„Zvýšená úmrtnosť a masívnejšie úhyny sú, pretože hovoríme o vysoko patogénnom kmeni, ktorý je pre čajky pomerne nebezpečný,“ ozrejmil Martin Chudý, ktorý je poverený zastupovaním funkcie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Ochranári sa obávajú ďalších masívnych úhynov. Vymretie celej populácie však nepredpokladajú.

„Určite sa príroda s tým vysporiada a silné jedince zostanú. Možno to bude do budúcna nejakým spôsobom priaznivejšie,“ myslí si Šimon Kertys, poverený vedením Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.

Nedotýkať sa

Ak ľudia nájdu uhynutého jedinca, nemali by sa ho dotýkať, ale nahlásiť ho regionálnej veterinárnej správe či ochranárom.

„Prenos na človeka je málo pravdepodobný, na Slovensku zatiaľ nie je potvrdený žiadny prípad prenosu na človeka,“ uviedla hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Dolný Kubín Mária Varmusová.

Môže sa ňou nakaziť aj domáci chov. Veterinári chovateľom odporúčajú, aby svoje zvieratá sledovali. Priebeh vírusu je rýchly. Aj preto platia bezpečnostné opatrenia.

„Akým spôsobom prekladať krmivo, čiže pod prístreškom. Aby nepoužívali vodu z voľných vodných zdrojov. Zabrániť, aby nalietavalo voľne žijúce vtáctvo. Keď má niekto 10-20 kusov hydiny, behom jedného až troch dní táto hydina spravidla uhynie,“ upozorňuje Chudý.

Z májových vzoriek z uhynutých zvierat laboratóriá potvrdili prítomnosť vtáčej chrípky aj v Liptovskej Mare a v Rusovciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny