Na hlavný obsah

Vučič odstúpil z postu predsedu Srbskej pokrokovej strany. Vystrieda ho tamojší minister obrany

Naďalej zostáva srbským prezidentom.

Vučič odstúpil z postu predsedu Srbskej pokrokovej strany. Vystrieda ho tamojší minister obrany
Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR /Martin Baumann

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu (27. 5.) odstúpil z funkcie predsedu Srbskej pokrokovej strany (SNS). Na Vučičov návrh ho vystrieda Miloš Vučevič, ktorý je aj ministrom obrany, informovala agentúra AP.

Vučič svoj zámer avizoval už na piatkovom (26. 5.) zhromaždení v Belehrade pred desiatkami tisíc svojich priaznivcov. SNS viedol od roku 2012, keď sa jeho predchodca na tomto poste Tomislav Nikolič stal srbským prezidentom. Vučiča zvolili v roku 2017, ale predsedom SNS zostal.

Vučič v minulosti často čelil kritike za to, že zostáva lídrom strany a zároveň zastáva funkciu prezidenta. Pred svojimi sympatizantmi zhromaždenými v piatok v Belehrade povedal, že zostane členom SNS, „kým bude žiť“. Ubezpečil: „Nikam od vás neodídem“.

Jeho rozhodnutie odstúpiť z čela SNS podľa AP súvisí s jeho plánmi na vytvorenie nového hnutia, ktoré bude zahŕňať ďalšie strany, odborníkov a významné osobnosti. Analytici tvrdia, že Vučič chce po viac ako desaťročí pri moci a rastúcom tlaku verejnosti „preskupiť sily“.

Kritici obviňujú Vučiča i jeho stranu, že počas 11 rokov pri moci rozdúchavali v srbskej spoločnosti rozpory a obmedzovali demokratické slobody. Vučič to popiera.

AP informovala, že opozícia na sobotu opäť zvolala protestné zhromaždenie, na ktorom sa očakáva účasť tisícov ľudí požadujúcich odstúpenie najvyšších predstaviteľov a odobratie licencií provládnym médiám, ktoré vysielajú násilný obsah a pozývajú do vysielania osobnosti z kriminálneho prostredia a vojnových zločincov.

Opozícia s protestami neskončí

Protesty proti Vučičovi a jeho vláde, ktoré sa konajú v Belehrade a ďalších srbských mestách, sú najväčšie za posledné roky. Organizujú ich v reakcii na dva prípady masovej streľby zo začiatku tohto mesiaca, ktoré si vyžiadali 18 mŕtvych a 20 zranených. Medzi obeťami a zranenými boli aj deti zo základnej školy.

Opozičné strany avizovali, že v demonštráciách neskončia, kým nebudú splnené ich požiadavky. Patrí medzi ne odvolanie ministra vnútra a šéfa tajnej služby, zrušenie celoštátnych vysielacích licencií pre dve provládne televízne stanice a odvolanie orgánu monitorujúceho médiá.

Aj piatkové zhromaždenie na podporu Vučiča a vlády bolo masové – údajne najväčšie v histórii Srbska. Viaceré srbské médiá však informovali, že zamestnancom štátnych podnikov v menších mestách povedali, že naň musia prísť, inak prídu o prácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet