Na hlavný obsah

Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa. Hovorkyňa ruskej diplomacie obvinila Západ a Ukrajinu

Má zranené obe nohy, utrpel otras mozgu a zlomeniny.

Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa. Hovorkyňa ruskej diplomacie obvinila Západ a Ukrajinu
Prominentný prokremeľský spisovateľ Zachar Prilepin. Foto: TASR/AP

Výbuch auta v sobotu (6. 5.) v Rusku zranil prominentného prokremeľského spisovateľa a jeho vodiča zabil. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Auto nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní.

Prilepin má zranené obe nohy a je v nemocnici, informovala agentúra TASS. Podľa agentúry RIA Novosti utrpel otras mozgu a zlomeniny. Zdravotníci uviedli, že je „vo vážnom, ale nie kritickom stave“.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti. „Washington a NATO nakŕmili ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku – kyjevský režim,“ povedala na sieti Telegram krátko po výbuchu. „Modlíme sa za Zachara.“

Ruská spravodajská stanica RBC uviedla, že Prilepin sa v sobotu vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk. V regióne Nižného Novogorodu si spravil prestávku na jedlo.

Minulý rok Prilepina sankcionovala Európska únia za podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Ide o tretí atentát od začiatku vojny

Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú. V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Dariu Duginu, dcéru politického teoretika označovaného aj ako „Putinov mozog“.

Minulý mesiac výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie výbuchov ukrajinské spravodajské služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet