Na hlavný obsah

Výsledok 4:2 bol len vďaka brankárovi, vyslal kritiku do vlastných radov Nemec

Slovákom sa nepodarilo zdolať Švajčiarov na MS v hokeji 2023 ani na štvrtý pokus v rade.

Výsledok 4:2 bol len vďaka brankárovi, vyslal kritiku do vlastných radov Nemec
Samuel Hlavaj v bránke Slovenska počas zápasu so Švajčiarmi.

Slovenskí hokejoví reprezentanti majú za sebou štvrté vystúpenie na MS v hokeji 2023. V ňom nestačili na rozbehnutých Švajčiarov, ktorým podľahli po výsledku 2:4. Úspešnými strelcami sa na našej strane stali Kudrna s Regendom.

Tešiť ich môže aspoň fakt, že ako prví na turnaji strelili Helvétom gól. Tí pred stretnutím so Slovákmi počas predchádzajúcich 180 minút ani raz neinkasovali.

Slováci sa nevzdávali

Ako prvému sa skóre na ukazovateli podarilo zmeniť súperovi. Do streleckej listiny sa v 6. minúte zapísal Siegenthaler. Na jeho presný zásah nadviazal v druhom dejstve Niederreiter.

Na gól posledného menovaného dokázali Slováci bleskovo odpovedať, keď sa presadil Andrej Kudrna. Vyrovnanie na 2:2 zabezpečil 31 sekúnd pred koncom druhého dejstva pred bránkou dôrazný Regenda.

Dva góly nám na výhru proti Švajčiarsku nestačili. Zdroj: (AP Photo/Roman Koksarov)

Rozhodujúci moment duelu prišiel v 47. minúte, keď sa s prispením nešťastného teču Ivana, presadil Martin. Helvéti sa tak opäť dostali do jednogólového vedenia, ktoré si už postrážili. Zisk troch bodov spečatil do prázdnej bránky Haas.

„Bol to ťažký zápas. Náš tím nie je stavaný na to, aby hral trištvrte zápasu v obrannom pásme. Keď sa tak stane, vidíme takýto priebeh. Výsledok 4:2 bol len vďaka brankárovi,“ nešetril kritikou tesne po stretnutí obranca Nemec.

Slovenský bránkar so švajčiarskym hráčom
Slovenský bránkar so švajčiarskym hráčomFoto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Na Samuela Hlavaja letelo počas zápasu až 36 súperových striel. Slováci preverili Mayera len 13-krát.

„V zápase som sa cítil dobré, ale po takejto prehre sa mi len ťažko hľadajú slová. Opäť to bol tesný zápas, tretí gól, ktorý sme inkasovali, bol z našej strany nešťastný. Nič sa nedá robiť, musíme ísť ďalej,“ konštatoval v tesne po stretnutí Hlavaj, ktorého výkon v bránke ocenili aj jeho spoluhráči.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Samuel chytal výborne. Do poslednej sekundy nás držal v hre o body, chytil aj dôležitý samostatný nájazd. Následne sme vyrovnali na 2:2 a vďaka jeho výkonom sme mali nádej na úspech,“ vyzdvihol stále len 21-ročného gólmana Kudrna.

Prvý duel a hneď gól

Už po rannom rozkorčuľovaní tréneri avizovali zmeny vo formáciách. Po tom, čo sa v zápase proti Kanade zranil Peter Cehlárik, naskočil do diania na svetovom šampionáte Andrej Kudra. Ten svoj debut na turnaji v Rige okorenil najlepším možným spôsobom, keď presným zásahom bleskovo odpovedal na švajčiarske vedenie 2:0.

„Prvá tretina je po dlhšej pauze vždy náročná, ale chalani vo formácii, a rovnako tak aj celý tím, mi pomohli a bojovali sme jeden za druhého,“ priblížil svoje pocity zo svojich prvých odohraných minút na šampionáte Kudrna.

Slovenskí hokejisti oslavujú gól na 2:1 proti Švajčiarsku
Slovenskí hokejisti oslavujú gól na 2:1 proti ŠvajčiarskuFoto: TASR/Martin Baumann

Následne pokračoval v hodnotení celého stretnutia. „Švajčiari boli rýchli, hrali agresívnym štýlom a napádali nás hlboko v pásme. Bolo to proti ním ťažké. Po tom, ako nám dali gól na 3:2, tak sme sa už nevedeli presadiť a vytvoriť si nejaké šance na vyrovnanie,“ nechal sa počuť v pozápasovom rozhovore pre RTVS 32-ročný útočník.  

Stý duel pre Jánošíka

Špeciálnu príchuť mal duel proti Švajčiarom pre Adama Jánošíka. Tridsaťročný obranca nastúpil do svojho stého stretnutia v národnom drese.

„Samozrejme, že to bol pre mňa špeciálny zápas. Som rád, že som to dokázal, pretože nie veľa hráčom sa to podarí. Škoda, že sme to neokorenili výhrou,“ priznal po stretnutí Jánošík, ktorý sa stal 34. slovenským hráčom, ktorému sa podarilo dosiahnuť 100-zápasovú métu.

Zákrok slovenského bránkara
Zákrok slovenského brankára HlavajaFoto: TASR/Martin Baumann

Nemec sa osamostatnil

Jánošík nebol jediným hráčom, ktorý sa v stretnutí proti Helvétom mohol tešil z významného míľnika. Obranca Šimon Nemec vytvoril nový slovenský rekord, keď sa s pätnástimi duelmi stal hráčom s najviac odohratým zápasmi za seniorskú reprezentáciu Slovenska pred dovŕšením dvadsiatich narodenín.

„Je to zaujímavé, ale ja sa na to nesústredím. Chcem hrať každý zápas na dno svojich síl a nad takýmito vecami sa veľmi nepozastavujem,“ skonštatoval odhodlaný Nemec, ktorý sa na čele rebríčka osamostatnil pred hráčmi ako Juraj Slafkovský, Martin Fehérváry a Marián Hossa.

Musia vyhrať

Slováci sa po štyroch stretnutiach so ziskom štyroch bodov nachádzajú na priebežnej piatej priečke lotyšskej B-skupiny. Zverenci Craiga Ramsayho majú pred sebou ešte tri stretnutia, postupne sa predstavia proti Kazachstanu, Slovinsku a Nórsku.

„Určite máme na čom stavať. V ďalších dueloch už potrebujeme brať body. Aj dnes sme ich mohli získať, a preto ma o to viac štve, že sme dnes nezískali ani bod,“ hneval sa po stretnutí muž v maske Hlavaj, na ktorého slová nadviazal aj najmladší hráč na strane Slovenska.

Slovenskí hokejisti po zápase so Švajčiarskom
Slovenskí hokejisti po zápase so ŠvajčiarskomFoto: TASR/Martin Baumann

„Verím, že tieto duely sa nám budú hrať ľahšie, pretože tento tím vie hrať v ofenzívnej zóne. Keď hráme s pukom, sme s ním dobrí. Viem, že máme na čom stavať. Verím, že nám to pôjde ľahšie,“ zaželal si Nemec.

Cesta slovenských hokejistov na 86. majstrovstvách pokračuje už dnes (19. 5.) o 19.20 hod. V  piatom zápase na šampionáte vyzveme reprezentáciu Kazachstanu. Stretnutie budete môcť opäť sledovať aj na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport