Na hlavný obsah

Vysoká hladina vody v priehrade blízko Záporožskej jadrovej elektrárne je bezpečnostným rizikom, tvrdí Rusko

Voda môže pretrhnúť hrádze a poškodiť jej časti.

Vysoká hladina vody v priehrade blízko Záporožskej jadrovej elektrárne je bezpečnostným rizikom, tvrdí Rusko
Na snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: RTVS

Ruský predstaviteľ Renat Karčaa varoval, že v priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny rekordne stúpla hladina. Voda môže podľa neho pretrhnúť hrádze a poškodiť časti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) ovládanej Ruskom. V piatok (5. 5.) o tom informovala agentúra Reuters.

Karčaa, poradca generálneho riaditeľa ruskej energetickej firmy Rosenergoatom, sa obáva, že voda z priehrady Nova Kachovka by zaplavila elektrické vedenie do prečerpávacích staníc Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

„To vytvorí problémy vo fungovaní elektrárne a aj riziká pre jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Karčaa pre ruskú agentúru TASS.

Vlani v novembri satelitné zábery ukázali značné poškodenia priehrady po stiahnutí sa ruských okupačných síl z neďalekého Chersonu. Obe strany sa navzájom obviňovali, že plánujú narušiť priehradu a zaplaviť rozsiahle územie po prúde rieky Dneper.

Karčaove výroky protirečia vyjadreniam ukrajinských predstaviteľom z konca marca. Obávajú sa, že ZAES môže mať koncom leta nedostatok vody na chladenie reaktorov, lebo ruské sily vypustili inú priehradu, ktorá zásobuje elektráreň.

Ruské sily obsadili ZAES vlani, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Najväčšia atómová elektráreň v Európe je odvtedy v centre jadrovej bezpečnostnej krízy, pretože v jej blízkosti sa takmer neustále strieľa z ťažkých zbraní. Z ostreľovanie sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet