Na hlavný obsah

Vysoké úroky ohrozujú majiteľov kancelárskych budov a s nimi aj realitné fondy a banky, tvrdí NBS

Odborníci uisťujú, že slovenské banky sú odolné.

Vysoké úroky ohrozujú majiteľov kancelárskych budov a s nimi aj realitné fondy a banky, tvrdí NBS
Ilustračná snímka kancelárie. Foto: Unsplash

Vysoké úroky ohrozujú majiteľov obchodných a kancelárskych budov a s nimi aj realitné fondy a banky. Vyplýva to zo Správy o finančnej stabilite Národnej banky Slovenska (NBS). Odborníci však uisťujú, že slovenské banky sú odolné.

Hoci hypotéky sú v súčasnosti v menšej dostupnosti pre bežných ľudí, ešte zložitejšia situácia je v oblasti podnikov. Vyššie úrokové sadzby sa najvýraznejšie prejavili v sektore komerčných nehnuteľností.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

„Tento sektor je špecifický tým, že úrokové náklady predstavujú omnoho väčšiu časť tržieb, ako v iných segmentoch. Je to viac ako 10 percent. Pokiaľ ide o kancelárske priestory, tento sektor sa ešte celkom nespamätal z pandémie, keď vzrástla neobsadenosť a v tomto segmente sa aj ťažšie prenášajú vyššie úrokové náklady do cien prenájmov,“ vysvetlil výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Podniky, ktoré splácajú úvery však na tom nie sú až tak zle. Podľa riaditeľa odboru finančnej stability Mareka Ličáka zhruba 12 percent firiem môže mať ťažkosti. „Nie je to nejako výrazne vysoké číslo. V porovnaní s minulosťou nám to číslo pokleslo. Stále platí, že tieto podniky nemusia zlyhať, ale sú len v ťažšej finančnej situácii,“ dodal.

Problémy realitných fondov

Problémy môžu mať aj realitné fondy. Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár však konštatuje, že najmä väčšie realitné fondy budú musieť vstúpiť do rokovaní s bankami o zmene podmienok. Napríklad o predĺžení úverov.

„Z tohto pohľadu bude prichádzať k negociácii zmluvných podmienok. Myslím si, že banky budú náchylnejšie k rokovaniu s realitnými fondami, pretože nie je v nikoho záujme na realitnom trhu, aby prišlo k problémom veľkých hráčov,“ povedal.

Rast úrokových sadzieb zvyšuje ziskovosť bánk a podľa odborníkov ekonomická pozícia bánk ostáva naďalej silná. Kapitálová primeranosť bánk koncom minulého roka vzrástla na takmer 20 percent, čo je hodnota prevyšujúca úroveň spred pandémie, približne na úrovni mediánu EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika