Na hlavný obsah

Vyšší záujem o polotovary zaznamenali aj na Slovensku. Odborník na výživu pred nimi varuje

Polotovary sú chudobné na vitamíny a minerály.

Vyšší záujem o polotovary zaznamenali aj na Slovensku. Odborník na výživu pred nimi varuje
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock

Spotrebitelia častejšie siahajú po mrazených potravinách a polotovaroch. Tento trend je pozorovateľný vo viacerých európskych krajinách. Odborník na zdravú životosprávu však pred častou konzumáciou polotovarov varuje.

Rastúce ceny potravín motivujú Britov častejšie vkladať do svojich nákupných košíkov mrazené potraviny. V marci dosiahla vo Veľkej Británii inflácia čerstvých potravín 17 percent, uviedlo British Retail Consortium.

Podobne je na tom aj Nemecko. V roku 2022 jedli Nemci viac mrazených potravín ako kedykoľvek predtým. Ukazujú to aktuálne štatistiky združenia nemeckých výrobcov a distribútorov mrazených potravín Deutsches Frozen Institute.

Minulý rok sa spotreba mrazených výrobkov v Nemecku zvýšila o 3,6 percenta na rekordných 47,7 kilogramov na obyvateľa. Celkovo sa tam za uplynulý rok predalo približne 3,9 milióna ton mrazených potravín.

Väčší záujem o mrazené tovary alebo polotovary zaznamenali aj na Slovensku. „Môžeme potvrdiť vyšší predaj mrazeného tovaru v našich supermarketoch počas prvého kvartálu tohto roka, ide o dvojciferný nárast,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Kvetoslava Kirchnerová.

„V našom sortimente sme rozšírili ponuku zdravého sortimentu, ako mrazená zelenina a ovocie, taktiež rôzne mixy zeleniny, strukovín či pohánky a ryže,“ dodala.

Naopak obchodný reťazec Tesco zvýšený záujem spotrebiteľov o mrazené produkty nezaznamenal.

„V súčasnosti neevidujeme trend zvýšeného záujmu o mrazené potraviny. Dôvodom môže byť aj odlišná situácia na Slovensku v porovnaní s Veľkou Britániou. Napríklad pri chladenom mäse na Slovensku platí znížená DPH na 10 percent. Na rozdiel od mrazeného mäsa, ktoré má u nás DPH 20 percent,“ priblížila PR manažérka Tesco Stores SR Mária Zerzanová.

Oslovili sme aj ďalšie reťazce, dáta o predaji zmrazených produktov a polotovarov nám však neposkytli.

Polotovary sú chudobné na vitamíny a minerály

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) masívny prechod spotrebiteľov z čerstvých potravín na mrazené neeviduje.

„Ide skôr o to, že v súčasnosti aj ponuka mrazených tovarov je rôznorodejšia, ako napríklad zelenina alebo rôzne druhy rýb či morských plodov, ktoré sa ľahšie skladujú v mrazenom stave, pretože dlhšie vydržia,“ uviedol predseda aliancie Martin Krajčovič.

Zároveň však zdôraznil, že ľudia viac nakupujú polotovary. „Rovnako sa rozšírila ponuka aj hotových jedál. Tým, že ľudia sa viac stravujú doma, tak siahajú aj po tejto voľbe,“ doplnil.

Odborník na zdravú životosprávu a spoluzakladateľ platformy Planeat Michal Páleník pred častou konzumáciou polotovarov varuje. „Polotovary majú všeobecne dlhšiu dobu exspirácie ako čerstvé potraviny. Sú chudobné na minerály, vitamíny a zdravé fytochemikálie,“ upozornil.

Časté konzumovanie polotovarov môže dokonca zdraviu škodiť. „Polotovary obsahujú množstvo pridaných látok (aditív), zväčša vysoký obsah nezdravších foriem tuku a cukru, soli,  minimum vlákniny, vitamínov a minerálov. Ich výživová hodnota z hľadiska zdravia a toho čo je pre naše telo zdravé a prirodzené je veľmi nízka a odporúčam vylúčiť, resp. minimalizovať ich konzumáciu,“ skonštatoval Páleník.

Mrazené potraviny sú bezpečné

Naopak, mrazené potraviny sú podľa Páleníka bezpečné a výživné. „Mrazenie dobre konzervuje a je bezpečným spôsobom uchovávania potravín. Platí to najmä v prípade, že chceme jedávať potraviny, ktoré v danej sezóne nerastú. V takom prípade je mrazená forma napríklad zeleniny výborný spôsob, ako zabezpečiť vysokú kvalitu, bezpečnosť a aj nutričné zloženie takejto potraviny,“ uviedol.

Páleník zdôraznil, že napriek všeobecnej predstave, že mrazené potraviny sa mrazením znehodnocujú, sú v skutočnosti mrazené potraviny ako zelenina veľmi výživné. „V niektorých prípadoch dokonca výživnejšie ako potraviny na pultoch, pri ktorých uvádzajú, že sú čerstvé,“ tvrdí.

Počas obdobia keď potravinu zmrazia, takmer nestráca vitamíny. Nutričná hodnota čerstvej zeleniny, ktorá je na regáloch obchodu niekoľko dní je takmer s istotou horšia v porovnaní s jej mrazenou formou, skonštatoval. „Dochádza ku zníženiu obsahu najmä vitamínov rozpustných vo vode ako je vitamín C, prípadne kyselina listová,“ priblížil Páleník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko