Na hlavný obsah

Výstavba martinskej nemocnice sa odkladá. O tender nemala záujem žiadna firma

Verejné obstarávanie sa zopakuje do dvoch týždňov.

Výstavba martinskej nemocnice sa odkladá. O tender nemala záujem žiadna firma
Na snímke základný kameň a kladivá na oficiálnom akte poklepania základného kameňa Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine 4. novembra 2022. Foto: TASR/Erika Ďurčová

O výstavbu Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine neprejavil nateraz nikto záujem. Do vyhláseného tendra nepredložila ponuku žiadna stavebná firma. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) Katarína Kapustová informovala, že do dvoch týždňov verejné obstarávanie zopakujú.

Doplnila, že v prípravných trhových konzultáciách sa prihlásilo deväť relevantných stavebných firiem.

„Vo vyhradenom termíne sme však nedostali žiadnu ponuku. Počas verejného obstarávania sme zodpovedne odpovedali na všetky doplňujúce otázky potenciálnych uchádzačov, ktoré z ich strany indikovali seriózny záujem zúčastniť sa na súťaži,“ skonštatovala.

„Úspechu procesu verejného obstarávania v poslednej fáze, žiaľ, nepomohla negatívna medializácia zdravotníckych projektov v pláne obnovy a odolnosti v ostatných týždňoch. Rovnako mu nepomohla ani celková nestabilná politická situácia na Slovensku,“ podotkla Kapustová.

Vedenie nemocnice s projektovým tímom podľa nej vzniknutú situáciu hĺbkovo analyzovalo a rozhodlo sa zopakovať verejné obstarávanie. Ďalšie procesné kroky chce konzultovať so zriaďovateľom a s Národnou implementačnou a koordinačnou agentúrou pre Plán obnovy a odolnosti SR.

„Slovenskí pacienti, ako aj zdravotníci potrebujú nové nemocnice. Preto budeme pokračovať v projekte novej nemocnice tak, aby sme minimalizovali jeho prípadné omeškanie,“ dodala hovorkyňa UNM.

Nová nemocnica v Martine má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť. Samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých. Vzniknúť má 660 lôžok. Náklady sa odhadujú na 330 miliónov eur bez DPH.

Výstavba bude financovaná ako investičný projekt z Plánu obnovy a odolnosti SR. Prvých pacientov by nemocnica mohla privítať v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny