Na hlavný obsah

Výzdoba Dobšinskej ľadovej jaskyne sa mení každý rok. Niektoré útvary sú známe už len z fotiek

Podobná situácia ako v Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorá je už bez ľadu, zatiaľ nehrozí.

Výzdoba Dobšinskej ľadovej jaskyne sa mení každý rok. Niektoré útvary sú známe už len z fotiek
Na snímke jaskyňa. Foto: RTVS

Zmena klímy pôsobí aj na Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Jej ľadová výplň sa každý rok mení. Ľad vzniká tam, kde doteraz nebol, naopak niektoré útvary sú známe už len z fotiek.

Podobná situácia ako v Demänovskej ľadovej jaskyni, ktorá je už bez ľadu, zatiaľ nehrozí. Podľa jaskyniarov bola táto zima v okolí Dobšinskej ľadovej jaskyne slabá. Trvala len dva týždne.

„Nebolo veľa snehu, ktorý sa následne na jar potom topí a z tohto roztopeného snehu sa tvorí výzdoba. Tým, že bolo minimum snehu, tak tá výzdoba nie je taká, ako napríklad pred desiatimi rokmi,“ povedal sprievodca Dobšinskej ľadovej jaskyne Matúš Šipula.

„Vnímavý návštevník si môže všimnúť, že časti ktoré boli dlhodobo stabilné a rovnaké, zrazu ožívajú. To sú časti v prízemí nad peklom a, bohužiaľ, časti ktoré boli komerčne najznámejšie, strácajú mohutnosť ľadovej výzdoby,“ priblížil správca Dobšinskej ľadovej jaskyne Ľubomír Očkaik.

Dobšinskú ľadovú jaskyňu navštívila redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Najviac je to vidieť v Malej a Veľkej sieni, kde niektoré útvary zanikajú a nové sa nevytvorili. Jedným z príkladov je aj symbol jaskyne – studňa. V roku 2019 vyzerala inak ako teraz.

„Keď som začínal v tejto jaskyni pred šiestimi rokmi ako sprievodca, tak môžem povedať, že na niektorých útvaroch je tá zmena dosť viditeľná,“ tvrdí Šipula.

V minulosti v jaskyni aj korčuľovali

Kým v Demänovskej ľadovej jaskyni bolo približne tritisíc kubických metrov ľadu, v Dobšinskej ľadovej jaskyni je ho vyše 113-tisíc. Ide o najväčší objem ľadovej výplne v miernom klimatickom pásme.

„Strata tisíc kubických metrov ľadu pre nás nie je významná. Z pohľadu návštevníka sa dotýka výzdoby, ktorá tvorí len jedno percento z celkovej kapacity ľadu. Nie je potrebné šíriť paniku, táto jaskyňa má zdravý základ a určite tieto vrtochy počasia vydrží a prekoná,“ upokojuje Očkaik.

Dobšinskú ľadovú jaskyňu objavili v roku 1870. V minulosti sa v nej dalo aj korčuľovať. Ľadové jaskyne sú najkrajšie na začiatku letnej sezóny. Potom sa výzdoba postupne topí. Preto zostávajú otvorené len do polovice septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny