Na hlavný obsah

Z prvej ligy až na MS. František Gajdoš je najväčším prekvapením Ramsayho výberu

V predvlaňajšej sezóne nastupoval v drese prvoligového Humenného. 

Z prvej ligy až na MS. František Gajdoš je najväčším prekvapením Ramsayho výberu
Sprava: František Gajdoš zo Slovenska a Ali Wukovits z Rakúska počas prípravného hokejového zápasu mužov Slovensko - Rakúsko pred Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji vo Fínsku a Lotyšsku 2023. Trenčín, 6. máj 2023. Foto: SITA/Tomáš Somr

O záverečnej nominácii slovenského výberu sa špekulovalo dlho pred turnajom. Na Františka Gajdoša by vtedy stavil málokto. Dnes je však 21-ročný rodák z Bardejova súčasťou reprezentácie spod Tatier v Rige. Trénerské kvarteto na čele s Kanaďanom Craigom Ramsaym mu dalo šancu po ôsmich odohratých stretnutiach v príprave.

Predvlani v Humennom, dnes v reprezentácii

Hoci Gajdoš v príprave pred turnajom nebodoval, trénerský štáb presvedčil svojou bojovnosťou a obetavosťou. Tú preukázal aj v uplynulej sezóne Tipos extraligy. V drese Nitry nazbieral 20 kanadských bodov za 7 gólov a 13 asistencií. Stal sa tak nielen najproduktívnejším obrancom spod Zobora, ale aj tretím najproduktívnejším slovenským bekom celej súťaže. 

Z¾ava: Brankár Libor Kašík, František Gajdoš, obajja z HK Nitra a Samuel Takáè z HC Slovan Bratislava poèas hokejového zápasu 39. kola základnej èasti Tipos extraligy 2022/2023 medzi HK Nitra – HC Slovan Bratislava. Nitra, 19. február 2023. Foto: SITA/Martin Havran

Zaujímavosťou pritom je, že počas sezóny 2021/2022 si obliekal dres Humenného. Bolo to v čase, keď ešte celok zo Zemplína brázdil ľady SHL. V deviatich zápasoch vtedy skóroval dvakrát a pridal aj jednu asistenciu. Odvtedy už zbieral len extraligové skúsenosti. Po Zvolene a Michalovciach sa 183-centimetrový bek upísal Nitre, v ktorej bude pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne. 

Seniorská premiéra v Rige

František Gajdoš rotoval v príprave na pozícii siedmeho obrancu. Podobná úloha ho zrejme čaká aj v lotyšskej Rige. Bude to jeho seniorská premiéra na medzinárodnom turnaji. Slovensko reprezentoval doposiaľ len vo výbere do 18 rokov. Tím vedený Viliamom Čachom vtedy zostúpil do nižšej divízie majstrovstiev sveta. 

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Gajdoš v tom čase nastúpil do siedmich zápasov. Turnaj ukončil s bilanciou jedna asistencia, 2 trestné minúy a štyri mínusové body. 

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport