Na hlavný obsah

Začali sa prijímačky na stredné školy. Najväčší záujem je o gymnáziá, najmenší o remeselné odbory

Trh si remeselníkov žiada.

Začali sa prijímačky na stredné školy. Najväčší záujem je o gymnáziá, najmenší o remeselné odbory
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako 43-tisíc žiakov základných škôl v týchto dňoch skladá prijímacie skúšky na stredné školy. Spravidla pozostávajú z testov z matematiky či zo slovenského jazyka a z ďalších predmetov. Niektorí uchádzači však musia preukázať aj svoje nadanie.

Prijímacie skúšky sa začali v odboroch, kde žiaci skladajú aj talentové skúšky či fyzické testy.

Žiadne vedomostné testy – len psychotest a preverenie telesných zdatností. Asi 150 žiakov takto skladá skúšky v odbore ochrana osôb a majetku.

„Môžeme prijať len 25 žiakov. V tomto odbore sa cvičí šesť hodín týždenne plus tri hodiny poradová príprava, takže ten žiak musí byť dokonale telesne zdatný. Do tohto odboru neberieme prihlášky akonáhle je tam nejaká zdravotná nespôsobilosť,“ hovorí riaditeľka SOŠ techniky a služieb v Nitre Dana Kročková.

Prijímacím skúškam na stredné školy sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Záujem o štúdium v jednotlivých odboroch je na Slovensku rôzny. Dlhodobo pretrváva najvyšší záujem o štúdium na gymnáziách a v odboroch ako ekonomika, elektrotechnika, strojárstvo či zdravotníctvo. Na opačnej strane rebríčka záujmu sa často ocitajú napríklad remeselné odbory.

„Ako je kachliar, klampiar stavebných konštrukcií alebo maliar. V sieti máme zaradený aj 4-ročný odbor aj nový odbor – technik-vodár-vodohospodár, o ktorý žiaci tiež neprejavujú väčší záujem,“ uviedla riaditeľka SOŠ stavebnej v Nitre Katarína Hlaváčová.

Pre žiakov neatraktívne, pre trh potrebné

Zoznam odborov, ktoré nie sú pre žiakov atraktívne, ale trh ich žiada, pravidelne zverejňuje ministerstvo školstva, ktoré sa ich snaží podporiť.

„Žiakovi, ktorý sa pripravuje na povolanie v takomto študijnom alebo v učebnom odbore, sa poskytuje motivačné štipendium z prostriedkov štátneho rozpočtu. Normatív na takéhoto žiaka predstavuje 110 percent normatívu na žiaka príslušnej kategórie školy,“ priblížila Renáta Vitková z tlačového odboru ministerstva školstva.

„O profesie, ktoré ponúkame, je z roka na rok menší záujem zo strany žiakov. Všetky sú nedostatkové na trhu práce a denno-denne sa teda stretávame s požiadavkou zamestnávateľov,“ dodala Hlaváčová.

Prvé kolo prijímacích skúšok vyvrcholí vo štvrtok (4. 5.), druhé kolo bude na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko