Na hlavný obsah

Začína sa sezóna kliešťov. Najviac ich je na jar, ale aktívne sú až do neskorej jesene

Sú prenášačmi vážnych ochorení.

Začína sa sezóna kliešťov. Najviac ich je na jar, ale aktívne sú až do neskorej jesene
Na ilustračnej snímke kliešť. Foto: RTVS

Začína sa sezóna kliešťov. Najviac ich je na jar, ale aktívne sú až do neskorej jesene. Sú prenášačmi vážnych ochorení lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy.

Prebúdzať sa začínajú, až keď teplota vystúpi nad osem stupňov a je dosť vlhký vzduch. Častým mýtom je, že na nás môžu skočiť zo stromu, no kliešte vždy útočia od zeme smerom nahor.

Kliešte sa nachádzajú vo vyšších trávnatých a kríkových porastoch nielen v lese, ale napríklad aj v nepokosených trávnatých plochách v parkoch či pri obytných zónach. Ak je tráva vyššia ako meter, treba sa mať na pozore.

O tom, aké mala príznaky, sa viac dozviete vo videu. Sezóne kliešťov sa venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

“V prvom rade je vhodné používať repelenty a vhodné oblečenie. Zakryť čo najväčší povrch pokožky. Zároveň odporúčame svetlé oblečenie – nie preto, že kliešte nemajú rady svetlú farbu, ale skôr preto, že kliešťa ľahšie vidíme, keď sa snaží dostať na tú voľnú pokožku – vidíme, že lezie po tom svetlom oblečení,“ povedal mikrobiológ z Úradu verejného zdravotníctva SR Martin Sojka.

Po pobyte v prírode je nutné prekontrolovať si telo a prisatého kliešťa čo najrýchlejšie odstrániť.

“Kliešťa je vhodné chytiť pinzetou alebo iným nástrojom čo najbližšie k pokožke a kolmo na pokožku, prípadne miernym kmitavým pohybom ho treba vytiahnuť von,“ vysvetlil mikrobiológ.

Pokiaľ sa nepodarí kliešťa odstrániť celého, treba vyhľadať lekársku pomoc. Ide o čas. Skúsenosť s tým má aj pani Andrea, ktorej diagnostikovali lymskú boreliózu.

Ďalšie nebezpečné ochorenie, ktoré prenášajú kliešte, je encefalitída. Dobrou správou je, že proti nej sa dá očkovať, deti do sedem rokov ju prekonávajú ľahšie a vznikne po nej 20 až 30 ročná imunita. Naopak boreliózou sa dá nakaziť opakovane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko