Na hlavný obsah

Záplavy a zosuvy pôdy si v Rwande a Ugande vyžiadali najmenej 115 obetí

Nadpriemerné zrážky čakajú Rwandu celý máj.

Záplavy a zosuvy pôdy si v Rwande a Ugande vyžiadali najmenej 115 obetí. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá a činiteľov.

Rwandská štátna televízia zvýšila počet obetí na 109 po tom, čo záchranári intenzívne pátrali po preživších v Západnej a Severnej provincii. Nadpriemerné zrážky túto východoafrickú krajinu podľa rwandského meteorologického úradu čakajú celý máj.

O úmrtí šiestich ľudí v susednej Ugande v stredu (3. 5.) informoval miestny Červený kríž.

Rwandská štátna televízia na twitteri zdieľala video ukazujúce vodu s bahnom pretekajúce po cestách a povodňami poničené domy. Hovorila o ďalších 14 obetiach pochádzajúcich zo Severnej provincie. V Západnej provincii sa zatiaľ počet mŕtvych ustálil na 95.

Rieka sa vyliala z brehov

„Našou prioritou je teraz dostať sa do každého poničeného domu a zabezpečiť záchranu všetkých prípadne uväznených osôb,“ uviedol v rozhovore s agentúrou Reuters gubernátor rwandskej Západnej provincie François Habitegeko.

Dodal, že zasiahnutých je teraz päť okresov. Silno pršať podľa Habitegekoa začalo v utorok (2. 5.) večer, načo sa rieka Sebeya vyliala z brehov. Pôda podľa neho už bola nasiaknutá z predchádzajúcich pretrvávajúcich dažďov, čo vo viacerých miestach viedlo k zosuvom pôdy, ktoré zatarasili cesty.

V susednej Ugande začali silné dažde pred vyše mesiacom a v uplynulých dňoch hlásili viaceré horské oblasti zosuvy pôdy. Prívalové dažde a záplavy vysídlili stovky ľudí v okolí mesta Kasese, ktoré ležia pri pohorí Rwenzori na juhozápade krajiny.

Ugandský Červený kríž tiež informoval o šiestich mŕtvych, piati z nich sú členmi jednej rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet