Na hlavný obsah

Záporožská elektráreň je opäť odpojená od siete. Príčiny vyšetrujú

Radiácia v jej areáli je v norme.

Záporožská elektráreň je opäť odpojená od siete. Príčiny vyšetrujú
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Ruskými jednotkami obsadená Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) sa v pondelok (22. 5.) opäť odpojila od externej elektrickej siete. Podľa tvrdení proruských úradov táto situácia nastala v dôsledku prerušenia vedenia vysokého napätia v úseku, ktorý je pod kontrolou Ukrajiny.

S odvolaním sa na Ruskom dosadené úrady o tom informovali tlačová agentúra AFP a britská stanica BBC. Ukrajinské úrady sa k tvrdeniam ruskej strany nevyjadrili. Príčiny odpojenia vedenia sa vyšetrujú. Radiácia v areáli elektrárne je v norme, uvádza sa vo vyhlásení proruských úradov.

Ukrajinské úrady nateraz tvrdenia proruských úradov nekomentovali, dodala BBC. Šéf prokyjevskej Záporožskej oblastnej vojenskej správy Jurij Malaško však informoval o problémoch s dodávkou elektrickej energie v niektorých oblastiach.

Objasnil, že tieto problémy nesúvisia s ostreľovaním ruskou armádou, ale s požiarom, ku ktorému došlo v jednom zo zariadení v dôsledku preťaženia energetickej sústavy. Informoval, že príčina problémov sa zisťuje a špecialisti pracujú na obnovení dodávok.

Ukrajinské médiá pred tým informovali o výbuchoch v Záporoží, ktoré sa ozývali počas nočného ruského raketového útoku, dodala BBC.

ZAES od marca minulého roka obsadzujú ruské jednotky. Počas celého tohto sa objavovali obavy o jej bezpečnosť, ktoré ešte zosilneli v súvislosti so správami o blížiacej sa ukrajinskej protiofenzíve. Je totiž možné, že elektráreň by sa mohla ocitnúť priamo v bojovej zóne.

 Podľa agentúry Reuters sa záložné generátory na chladenie reaktorov ZAES doteraz spustili šesťkrát – táto situácia nastala v dôsledku ostreľovania, z ktorého sa Rusko a Ukrajina obviňovali navzájom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet