Na hlavný obsah

Zatiaľ čo Veronika Remišová hovorí o zefektívnení čerpania eurofondov, opozičný Hlas-SD jej rezort kritizuje

S novými výzvami si už bude musieť poradiť nový minister.

Zatiaľ čo Veronika Remišová hovorí o zefektívnení čerpania eurofondov, opozičný Hlas-SD jej rezort kritizuje
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Zatiaľ čo odchádzajúca ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) hovorí, že sa jej podarilo zefektívniť čerpanie európskych peňazí, poslanci Hlasu-SD jej rezort pre eurofondy kritizujú. S nevyčerpanými peniazmi aj novými výzvami si však už bude musieť poradiť nový minister Peter Balík.

Odchádzajúca ministerka Veronika Remišová zhodnotila, že v marci 2020, keď do úradu nastúpila, sa využila len tretina prostriedkov z eurofondov.

Od roku 2020 podľa jej slov čerpanie narástlo a máme vyčerpaných 70 percent z objemu európskych peňazí. Opozičná strana Hlas-SD však tieto čísla spochybňuje. „My chodíme po Slovensku. Sú stovky a stovky projektov, ktoré nevyhodnotili. Po nástupe do funkcie porušila obrovské množstvo obstarávaní a rôznych výziev,“ priblížil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Áno, ruším. Hádam si nemyslel, že tu necháme, aby dodávateľom odtekali ťažké peniaze do vrecka. To boli dodávatelia, ktorí tu ostali po pánovi Pellegrinim a Rašim,“ reagovala na Pellegriniho Remišová.

Čerpaniu eurofondov sa venovala redakcia RTVS a redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Analytik hovorí o ozajstnom zrýchlení čerpania

Analytik hovorí, že k zrýchleniu čerpania eurofondov naozaj došlo a pomohli k tomu podľa neho aj konkrétne kroky ministerstva. „Pre to debyrokratizovanie celého procesu a uľahčenie života žiadateľom o dotácie,“ vysvetlil editor portálu Euractiv Slovensko Marián Koreň.

Zároveň však pripomína, že sme šesť mesiacov pred koncom programového obdobia a zostáva nám vyčerpať ešte päť miliárd eur. „A to je scenár, ktorému sa chcela Veronika Remišová vyhnúť. Ona dokonca pripravila aj krízový scenár čerpania pre jednotlivé rezorty, ktorý ale jednotlivé ministerstvá nedodržali,“ dodal Koreň.

Úloha teraz stojí pred novým ministrom Petrom Balíkom, ktorý chce zúročiť skúsenosti nielen z pôsobenia na ministerstve, ale aj zo zahraničia.

„Spravíme všetko pre to, aby sme tie procesy nastavili tak, aby čerpanie eurofondov mohlo byť čo najefektívnejšie. V tomto smere budeme pozorne načúvať potreby a problémy miest a regiónov, ktoré budú našimi partnermi,“ uviedol minister Balík.

Práve nové pravidlá by mohli podľa analytika Slovensku pomôcť, momentálne sme totiž treťou najpomalšou krajinou v čerpaní európskych peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika