Na hlavný obsah

Zelenskyj chcel zničiť ropovod Družba, navrhol ho vyhodiť do vzduchu

Rusko cez neho dodáva ropu do Maďarska.

Zelenskyj chcel zničiť ropovod Družba, navrhol ho vyhodiť do vzduchu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: RTVS

V Maďarsku vyvoláva nepokojné reakcie informácia z amerických tajných služieb, podľa ktorej ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte vo februári navrhol vyhodiť do vzduchu ropovod Družba.

Rusko cez neho dodáva ropu do Maďarska. Pentagón potvrdil pravosť tajných protokolov, ktoré zverejnil denník The Washington Post.

Americkým tajným službám sa podarilo získať odposluchy z rozhovoru prezidenta Zelenského s jednou vicepremiérkou vo februári v Kyjeve.

Téme sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Komentár tajných služieb pripúšťa, že Zelenskyj vyslovil možnosť vyhodiť do vzduchu ropovod Družba v rozčúlení nad maďarskými proruskými postojmi. Za čo by sa mal utŕžiť úder – akože – Orbánovmu priemyslu.

Celú kauzu zverejnil denník The Washington Post a pravosť uniknutých informácií potvrdilo ministerstvo obrany USA. Maďarská vláda či diplomacia zatiaľ nereagovali.

Akurát štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács napísal na sociálnej sieti jedinú vetu. „Ako je možné, že Ukrajina kuje plány proti členskému štátu NATO?“

Známy bezpečnostný analytik Péter Tarjányi takisto na sociálnej sieti konštatuje, že Kyjev bude musieť urýchlene vysvetliť tento – ako píše – chybný a hlúpy krok.

Ten označil Tarjányi za neoprávnený vzhľadom na to, že Maďarsko poskytuje Ukrajine sústavne hodnotnú humanitárnu pomoc a prijíma státisíce ukrajinských utečencov, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet