Na hlavný obsah

Zelenskyj povedal, že na ceste k členstvu v EÚ vypracoval strategický plán na reformu trestného práva

Ukrajina je kandidátskou krajinou EÚ od minulého leta.

Zelenskyj povedal, že na ceste k členstvu v EÚ vypracoval strategický plán na reformu trestného práva
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo svojom pravidelnom večernom prejave povedal, že na ceste k členstvu v Európskej únii vypracoval „rozsiahly strategický plán“ na reformu trestného práva Ukrajiny a tamojšieho systému trestného stíhania. Informovala o tom agentúra DPA.

„Zjednodušene povedané, musíme pre našu krajinu zaistiť systém, ktorý zabezpečí právo a poriadok, ktorý je v súlade s naším cieľom rýchleho vstupu Ukrajiny do EÚ,“ vyhlásil Zelenskyj.
Každá časť štátneho systému – najmä orgány činné v trestnom konaní – musia podľa Zelenského fungovať tak, aby sa ľudia cítili skutočne bezpečne a pociťovali spravodlivosť.

Zdôraznil, že dôležité je, aby bola na úrovni inštitúcií zaistená každodenná práca osôb, čo riadia štát. Dodal, že „dôvera v štát spočíva na dôvere v tých, ktorí konajú v jeho mene“. V tejto súvislosti spomenul okrem orgánov činných v trestnom konaní aj prokuratúru.

Ukrajina sa podľa Zelenského slov musí po vojne stať krajinou, ktorej životný model budú všetci rešpektovať. „Cesta k tomu sa začína teraz,“ uviedol. Ukrajina by mala byť „miestom sily pre Európu a celý slobodný svet“, dodal s tým, že to tak je už aj v súčasnosti.

Ukrajina je kandidátskou krajinou EÚ od minulého leta. DPA píše, že Kyjev musí splniť sedem predpokladov, ktoré sa týkajú napríklad spôsobu výberu sudcov ústavného súdu a dôraznejšieho boja proti korupcii, hlavne na vysokej úrovni. Medzi ďalšie podmienky patrí zachovanie štandardov v boji proti praniu špinavých peňazí a presadenie zákona proti nadmernému vplyvu oligarchov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet