Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina potrebuje na začatie protiútoku viac času

Kyjev čaká na ďalšie dodávky vojenskej pomoci.

Zelenskyj: Ukrajina potrebuje na začatie protiútoku viac času
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajina potrebuje viac času, povedal vo štvrtok (11. 5.) k začatiu protiofenzívy proti Rusku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev podľa neho čaká na ďalšie dodávky vojenskej pomoci, ktoré mu sľúbili západní spojenci.

Dlho očakávaný protiútok by mohol hrať rozhodujúcu úlohu a prekresliť frontové línie, ktoré už niekoľko mesiacov stagnujú, napísal server BBC.

„S tým, čo už máme, môžeme ísť do akcie a myslím, že by sme boli úspešní. Ale prišli by sme o veľa ľudí. To si myslím, že je neprijateľné. Takže musíme počkať. Stále potrebujeme o trochu viac času,“ povedal Zelenskyj z Kyjeva v rozhovore so skupinou médií vrátane BBC.

„Psychicky sme na to pripravení,“ dodal ukrajinský prezident, podľa ktorého ale armáde stále chýbajú „niektoré veci“ vrátane napríklad obrnenej techniky. Ukrajina teraz čaká napríklad na sľúbené dodávky tankov nemeckej výroby Leopard, časť z nich už dostala.

Kedy a kde presne Ukrajina začne protiofenzívu, je zatiaľ tajomstvom, ktoré Kyjev aj kvôli úspechu takejto operácie prísne stráži. Ruské sily medzitým podľa BBC posilňujú svoju obranu pozdĺž frontu, ktorý sa tiahne v dĺžke 1 450 kilometrov od východnej Luhanskej a Doneckej oblasti až po Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny.

Ukrajina mierni očakávania

Ukrajinské úrady sa v posledných týždňoch opakovane snažia zmierniť očakávania spojené s protiofenzívou. Nemenovaný, vysokopostavený úradník ukrajinskej vlády BBC povedal, že by protiútok nemal byť považovaný za „striebornú guľku“, teda spoľahlivé riešenie súčasnej situácie vo viac ako rok trvajúcej vojne. Zelenskyj však v rozhovore uviedol, že verí postupu ukrajinskej armády.

Akýkoľvek výsledok, ktorý by Západ vnímal ako zlyhanie, by pre Kyjev mohol znamenať stratu dôvery a zníženie vojenskej podpory a zvýšenie tlaku na dosiahnutie dohody s Ruskom, píše BBC.

Takmer pätina Ukrajiny je pod kontrolou Ruska, ústupky by sa preto mohli týkať aj ukrajinského územia. To Kyjev opakovane a dôrazne odmieta.

„Nemôžu Ukrajinu nútiť, aby sa vzdala svojho územia. Prečo by mala ktorákoľvek krajina na svete dať Putinovi svoje územie? „uviedol v rozhovore Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet