Na hlavný obsah

Zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zaznamenali pri Novej Kaledónii, úrady varujú pred cunami

Otrasy vznikli približne v hĺbke 37 kilometrov.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zaznamenali pri Novej Kaledónii, úrady varujú pred cunami
Ilustračná snímka- zemetrasenie. Foto: TASR

Tichooceánske stredisko PTWC v piatok (19. 5.) ráno vydalo varovanie pred možnou vlnou cunami v južnom Pacifiku, zhruba o hodinu neskôr ho však zase odvolalo. Obavy vyvolalo zemetrasenie so silou 7,7 stupňa pri francúzskom území Nová Kaledónia.

Výstraha sa podľa tlačových agentúr týkala napríklad ostrovov Vanuatu, Fidži a samotnej Novej Kaledónie. Polícia a hasiči po výstrahe pred ničivou vlnou evakuovali pobrežie Novej Kaledónie, uviedla agentúra AFP.

Epicentrum zemetrasenia bolo juhovýchodne od Novej Kaledónie, ohnisko leží v hĺbke 37 kilometrov a vyše 330 kilometrov od pobrežia ostrova. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Podľa novinárky na ostrove sa krajina triasla asi 15 až 20 sekúnd okolo 14:00 h miestneho času (5:00 h SELČ).

PTWC najprv vydalo varovanie pred cunami v okruhu 1 000 kilometrov od epicentra, neskôr ho odvolalo. Pôvodne sa hovorilo o možných až trojmetrových vlnách na Vanuatu, potom však úrad informácie relativizoval.

Teraz sa očakávajú len vlny s maximálnou výškou jedného metra na Vanuate a 30 centimetrov v ďalších tichomorských štátoch vrátane Fidži, napísala agentúra DPA.

Po súostroví zneli sirény a úrady vyzvali obyvateľov Novej Kaledónie, aby sa vzdialili od pobrežia, uviedol vo vysielaní rozhlasu veliteľ civilnej obrany Plukovník Marchi Leccia.

Austrálski meteorológovia varovali, že ohrozený by mohol byť tiež Ostrov lorda Howa, ktorý leží asi 700 kilometrov severovýchodne od Sydney.

Nový Zéland predtým uviedol, že ešte vyhodnocuje, či zemetrasenie s možnou ničivou vlnou predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre novozélandské pobrežie, dodala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet