Na hlavný obsah

Žena v Nesvadoch na záhrade našla funkčný granát z druhej svetovej vojny. Podobné nálezy stále pribúdajú

Nevybuchnutú muníciu nachádzajú aj poľnohospodári aj bežní ľudia.

Žena v Nesvadoch na záhrade našla funkčný granát z druhej svetovej vojny. Podobné nálezy stále pribúdajú
Stále funkčný granát objavila aj seniorka pri Nových Zámkoch. Foto: RTVS

Pribúdajú nálezy starej nevybuchnutej munície z druhej svetovej vojny. Počas jarných prác ju nachádzajú poľnohospodári aj bežní ľudia vo svojich záhradách. Stále funkčný granát objavila aj seniorka pri Nových Zámkoch.

Pani Helena Gyűrösiová vytiahla namiesto buriny zo záhrady za domom v Nesvadoch ručný granát veľký ako dlaň ruskej výroby z druhej svetovej vojny.

Nálezu nevybuchnutého granátu v Nesvadoch venovala v reportáži redaktor RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Hneď som vedela, že to je granát a nikdy som nevidela len v televízore. Bolo to zaistené ešte, videla som, že to nebolo ešte odpálené,“ opísala obyvateľka Nesvád. Na pomoc jej prišiel vnuk, ktorý postup vyhľadal na internete. Následne privolal políciu.

Policajti miesto zaistili a zavolali pyrotechnikov. Šťastie, že sa ho pani Helena nedotýkala a hneď zavolala pomoc – granát bol síce hrdzavý, no stále funkčný. Za mestom v poli ho ešte v ten deň zneškodnili.

Počet nálezov výbušnín narastá

Polícia zaznamenáva v týchto dňoch, v období jarných prác, zvýšený počet oznámení o vykopanej munícii. Iba v Nitrianskom kraji našli za posledné dni viac ako 10 kusov.

„Nemecká vojenská munícia v okrese Levice. Štyri náboje do guľometu a jeden ručný granát z druhej svetovej vojny našli aj v Kolíňanoch pri Nitre. A protitankové strely ruskej výroby s ručným granátom boli nájdené pri výkopových prácach v Novej Vieske,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viktória Borloková.

Polícia upozorňuje, že munícia môže byť aj po 80 rokoch od vojny stále funkčná – stačí ju silnejšie chytiť a môže za pár sekúnd vybuchnúť. Netreba sa nechať oklamať ani tým, že je hrdzavá – môže spôsobiť smrteľné zranenia.

„Vyzerá to strašne staro a hrdzavo, ale vo vnútri sú plne funkčné súčiastky. V žiadnom prípade s akoukoľvek nájdenou muníciou nemanipulovať. Maximálne to označiť konárikom, servítkou a privolať okamžite policajnú hliadku, respektíve volať na číslo 158,“vysvetlil policajný pyrotechnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny