Na hlavný obsah

Žiadna munícia zo skladov nezmizla, ohradil sa predseda štátnych hmotných rezerv proti tvrdeniam Roberta Fica

Podľa neho skončila na Ukrajine.

Žiadna munícia zo skladov nezmizla, ohradil sa predseda štátnych hmotných rezerv proti tvrdeniam Roberta Fica
Ilustračná snímka vojenského vozidla. Foto: RTVS

Predseda štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf sa ohradil proti tvrdeniam Roberta Fica. Šéf strany Smer- SD povedal, že zo skladov štátnych hmotných rezerv zmizla munícia za 9 miliónov eur. Podľa neho skončila na Ukrajine.

„Môžem vám povedať, že sú tu štátne hmotné rezervy, ktoré majú zo zákona povinnosť vytvárať rezervy pre tento štát, pre bezpečnostné situácie. Vieme, že v skladoch bola munícia za 9 miliónov eur, ktorá sa jednoducho vytratila, zrazu tam nie je,“ povedal Fico.

Predseda opozičného Smeru SD – Robert Fico takto informoval o zmiznutí najmä 120 milimetrovej munície zo skladov štátnych rezerv. Munícia podľa neho skončila na Ukrajine. Tvrdenia Roberta Fica vyvracal predseda správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf. Označil ich za klamstvo.

Téme sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Správa štátnych hmotných rezerv neposkytla inému štátu počas môjho trojročného pôsobenia žiadnu muníciu, granáty, vojenskú techniku, ani materiál vojenského charakteru. A to nie len vo vzťahu k Ukrajine, ale aj iným štátom. Ubezpečujem vás, že zo skladov štátnych hmotných rezerv sa nikdy žiadna munícia v hodnote 9 miliónov eur nevytratila,“ vysvetlil Ján Rudolf.

„Naša informácia je, že v skladoch štátnych hmotných rezerv bola munícia tohto typu, keď prichádzal na štátne hmotné rezervy nový riaditeľ alebo predseda štátnych hmotných rezerv. My kladieme jednoduchú otázku, čo s tým je, kde to je?“ pýta sa Robert Fico.

Ficova výzva Sklenárovi

Robert Fico vyzval nového ministra obrany Martina Sklenára, aby preveril úroveň zásob munície a tým aj obranyschopnosti slovenskej armády.

„Ja si myslím, že štátne hmotné rezervy dnes jednoznačne povedali, čo sú fakty v tomto príbehu. Ozbrojené sily majú všetku muníciu na to, aby obranyschopnosť Slovenskej republiky nebola ohrozená,“ uviedol Sklenár.

Stav munície na Slovensku podľa jeho predchodcu Jaroslava Naďa „nie je ideálny , ale je výrazne lepší, ako keď sme tú obranu od Fica preberali“. „Alebo je Fico len taký farizej, že zabudol, že on rozdával. Ja mu to ešte pripomeniem, na to ešte bude čas, čo všetko porozdával, keď bol predsedom vlády,“ povedal Naď.

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR vyzval politikov, aby nezneužívali podobné tvrdenia v predvolebnej kampani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko