Na hlavný obsah

Zmeny na realitnom trhu: Stále viac firiem preferuje prácu z domu. Majitelia vedia viac ušetriť

Kancelárske priestory sa uvoľňujú.

Zmeny na realitnom trhu: Stále viac firiem preferuje prácu z domu. Majitelia vedia viac ušetriť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Majitelia firiem zistili, že môžu ušetriť. Na fungovanie nepotrebujú veľké kancelárie. Práca z domu, ktorú museli povinne zaviesť počas pandémie, spôsobila zmeny na realitnom trhu.

Podľa odborníka firmy na Slovensku momentálne preferujú kombináciu práce z kancelárie a home officu. Počas pandémie pochopili, že platiť za veľké plochy tých najkvalitnejších kancelárií nepotrebujú a redukujú ich. Najlepšie kancelárske priestory sa uvoľňujú.

„Do týchto budov sa budú sťahovať firmy z menej kvalitných priestorov, nakoľko majú záujem poskytovať zamestnancom kvalitné priestory,“ uviedol Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií SR.

Zmenám na realitnom trhu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Budú mať firmy na to, aby z menej kvalitných priestorov prišli do kvalitných áčkových? Firma, ktorá v staršej budove využívala povedzme 500 metrov štvorcových, v novej dispozične lepšie riešenej budove im bude stačiť 300 – 350 metrov štvorcových. Čo bude mať pri súčasných cenách nájmu efekt zníženia na prenájom kancelárií.

Na Slovensku vo všeobecnosti klesá záujem zahraničných firiem o kancelárske priestory. Ale z iných dôvodov než je home office.

„Nemáme dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. A zároveň nie je veľmi atraktívne investičné prostredie,“ povedal Tomáš Hegedűs, odborník na reality spoločnosti CBRE.

„Silnejší dopad na vývoj situácie na trhu s realitnými kanceláriami bude mať predpokladaná recesia ako home office, ktoré vidíme, že firmy využívajú,“ pokračoval Palenčár.

Kritická situácia v zámorí

Za morom začína byť situácia na realitnom trhu kritická.

„To čo sa deje aktuálne v USA, tam máme 20 až 25 percent neobsadených kancelárií, znamená, že ten záväzok pre developera, že nenašiel nejakého dobrého nájomcu, mu spôsobuje, že nevie splácať svoje záväzky, najmä bankám, ktoré mu nafinancovali tieto budovy. Toto sa môže stať aj u nás, keďže toto isté sa už deje aj v Nemecku,“ skonštatoval Matej Dobiš, výkonný riaditeľ Finančného kompasu

Ján Palenčár zdôraznil, že aj keď je na Slovensku viac ako 10 percent kancelárií neobsadených, situácia krátkodobo nie je kritická. Veľké realitné fondy, ktoré stoja za výstavbou kancelárskych priestorov si môžu dovoliť čakať na vývoj situácie napríklad aj pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika