Na hlavný obsah

Zmeny pri aktivačných príspevkoch kritizujú poberatelia aj samosprávy. Mestám a obciam pribudli povinnosti

Príspevky musia najprv schváliť.

Zmeny pri aktivačných príspevkoch kritizujú poberatelia aj samosprávy. Mestám a obciam pribudli povinnosti
Ľudia vykonávajúci aktivačné práce. Foto: RTVS

Už viac ako mesiac môžu záujemcovia poberať aktivačný príspevok najviac pol roka. V minulosti ho mohli dostávať časovo neobmedzene. Novú povinnosť majú aj samosprávy. Zmeny kritizujú.

Príspevok niečo vyše 75 eur mohol ešte donedávna dostať nezamestnaný človek poberajúci dávku v hmotnej núdzi. Stačilo mať záujem o aktivačné práce, najčastejšie obecné služby. Podľa rezortu práce však mnohí poberatelia dávky žiadne práce nevykonávali.

„Funguje to tak, že keď ide kontrola, tak je zrazu na inak prázdnej ulici niekoľko sto ľudí, ktorí akože pracujú,“ vysvetlil v marci exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Aj preto nazval bývalý šéf rezortu práce zmenu legislatívy ako – Koniec opierania sa o lopaty. Združenie miest a obcí však vníma novelu zákona ako nešťastnú.

Dosahom zmien pri aktivačných príspevkoch sa venovali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Karolína Piliarová:

Aktivačné príspevky po novom pre jednotlivé obce a mestá schvaľujú príslušné úrady práce.“A tu sme avizovali, že tu nastane problém, pretože úrady práce tieto finančné prostriedky nemajú,“ skonštatovala predsedníčka sekcie sociálnych vecí Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Božena Kováčová.

V praxi to znamená, že možnosť podieľať sa na aktivačných prácach nedostávajú všetci záujemcovia. Aj tým, ktorým aktivačný príspevok schvália, ho môžu poberať len šesť mesiacov. Mnohým tak zostanú už len dávky v núdzi.

„Zostane mi 70 eur mesačne, z toho sa vyžiť nedá,“ poznamenal Richard Deme, dlhodobo nezamestnaný. „Veľakrát chodia za mnou a sa ma pýtajú, čo s nami bude. Vravím, ja neviem,“ povedal starosta Haliča Alexander Udvardy.

Dávku podľa starostov poberajú nezamestnateľní

Podľa starostov ide predovšetkým o nezamestnateľných – sociálne či zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorý si nedokážu nájsť uplatnenie na trhu práce. Ministerstvo si za zmenou stojí. Naďalej argumentuje vysokým počtom voľných pracovných miest.

„Štatisticky za marec 2023 bolo evidovaných viac ako 76-tisíc voľných pracovných miest, z nich aj pre nízkokvalifikovaných či nekvalifikovaných pracovníkov,“ píše sa v stanovisku ministerstva práce.

„Ten predpoklad že všetci tí ľudia majú dosť možností aby sa zamestnali, je síce pekný ale vyslovene idealistický, pretože my poznáme tých ľudí, nie je to štandardná pracovná sila, aby sa o nich zamestnávatelia bili,“ podotkol Udvardy.

Nová legislatíva priniesla obciam aj ďalší problém – pripravila ich o ľudí, ktorí sa starali o údržbu priestranstiev. Mnohé z nich totiž avizujú, že nemajú prostriedky na to, aby týchto ľudí zamestnali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika