Na hlavný obsah

Zo Slovenska odídu aj posledné dve batérie systému Patriot. Presunú sa do Litvy na ochranu samitu NATO

Ministerstvo obrany informovalo, že ide o prirodzenú rotáciu.

Zo Slovenska odídu aj posledné dve batérie systému Patriot. Presunú sa do Litvy na ochranu samitu NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo Slovenska odídu aj posledné dve nemecké batérie systému Patriot. Presunú sa do Litvy na ochranu samitu NATO. Ministerstvo obrany informovalo, že ide o prirodzenú rotáciu. Ochranu slovenského vzdušného priestoru zabezpečia iné aliančné systémy.

Nemecko stiahnutie svojich dvoch batérii do Poľska ohlásilo ešte koncom apríla pre potrebnú údržbu. Zotrvanie systémov na Slovensku deklarovalo do konca roka. Po vzájomnej dohode oboch štátov však batérie presunú do Vilniusu na ochranu podujatia NATO.

Litva totiž nemá toľko obranných systémov, ako má momentálne Slovensko. Jednou z tém pripravovaného samitu bude práve protiraketová ochrana.

Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor Tobiáš Petra:

“Platí, že Aliancia garantuje a reálne zabezpečuje obranu každého centimetra spojeneckého územia a všetkých jeho občanov,“ uviedol v stanovisku minister obrany Martin Sklenár.

Dodal, že ochrana slovenského vzdušného priestoru ostáva prioritou. Na vojenskej základni v Kuchyni pri Malackách bude naďalej pôsobiť taliansky protivzdušný systém známy ako Mamba. Slovensko aj naďalej očakáva avizované dodanie systému Mantis, ktorý nám ponúkol Berlín.

“Prvá fáza je, že ho Nemci prinesú na Slovensko relatívne skoro a bude prebiehať výcvik nášho personálu. Následne príde k odovzdaniu, darovaniu materiálu a k jeho zapojeniu do systému PVO primárne na východnom Slovensku,“ dodal exminister obrany Jaroslav Naď.

Presný dátum príchodu systému Mantis však nepoznáme. Kým bývalé vedenie hovorilo o jeho dodaní v októbri, súčasné, naopak, o niekoľkých týždňoch.

Súčasťou balíka od Nemecka má byť aj prehľadový radar s dosahom do 100 km a výcvik slovenských vojakov. Okrem systému Avenger, prieskumných dronov či pozemnej techniky Slovensku pri ochrane vzdušného priestoru pomáhajú stíhačky z Českej a Poľskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál