Na hlavný obsah

Zo Sudánu môže pre boje do susedných krajín postupne utiecť vyše 800-tisíc ľudí, odhaduje OSN

Ide napríklad o Egypt, Eritreu, Etiópiu či Južný Sudán.

Zo Sudánu môže pre boje do susedných krajín postupne utiecť vyše 800-tisíc ľudí, odhaduje OSN
Na snímke, ktorú zverejnilo Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva, posledné evakuované osoby a vojenský personál nastupujú do lietadla RAF smerujúceho na Cyprus z leteckej základne Wadi Seidna v Sudáne 29. apríla 2023. Foto: ČTK / AP / PO Phot Arron Hoare

Zo Sudánu, kde v polovici apríla vypukli boje medzi armádou a polovojenskými jednotkami, môže do susedných krajín postupne utiecť vyše 800-tisíc ľudí. Povedal to v pondelok (1. 5.) zástupca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Ženeve, podľa neho na 73-tisíc ľudí už zo Sudánu pre boje do susedných krajín utieklo. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Na základe konzultácií so všetkými vládami krajín, ktoré sa možno migrácie týkajú, sme došli k odhadovanému počtu 815.000 ľudí, ktorí asi utečú do siedmich krajín susediacich so Sudánom,“ povedal zástupca UNHCR v Ženeve novinárom. Dodal, že z tohto počtu bude asi 580 000 Sudáncov a zvyšok migranti, ktorí v tejto krajine našli dočasné útočisko.

Zo Sudáncov, ktorý má asi 45 miliónov obyvateľov, tak môžu podľa UNHCR ľudia utekať do susedného Egypta, Eritrey, Etiópie, Južného Sudánu, Stredoafrickej republiky, Čadu a Líbye. Pritom napríklad Líbya je dlhodobo rozvrátená občianskou vojnou a v posledných rokoch sa stala hlavným východiskovým bodom migrantov z Afriky smerujúcich do Európy, najmä cez Taliansko.

Koordinátor OSN v Sudáne v pondelok do Ženevy novinárom prostredníctvom videolinky zaslal varovanie, že humanitárna kríza v tejto africkej krajine sa mení na „absolútnu katastrofu“. V utorok (2. 5.) v Sudáne očakávajú šéfa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martina Griffithsa, ktorého tam vyslal generálny tajomník OSN António Guterres.

V Sudáne je teraz podľa údajov OSN na 3,7 milióna ľudí vnútorne vysídlených a krajina už pred konfliktom hostila viac ako milión utečencov, ktorí utiekli pred konfliktmi v susedných krajinách, napríklad Južnom Sudáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet